Vásárlási feltételek

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató
Általános szerződési feltételek
1. Bevezető rendelkezések

Elena Webshop online üzletszabályzat

2019. 02. 01-től hatályos

Ezen Üzletszabályzat feltételei lépnek hatályba az ATMA 2005 Oktatási Kft. terméksorából kiválasztott árucikkeknek a www.elenawebshop.com honlapon keresztül történő megrendelésekor.

A vásárló szerződéses partnere:

Név: ATMA 2005 Oktatási Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István körút 18.
Cégjegyzékszám: 01-09-736266
Ügyvezető igazgató: Szlezsuk Róbert, Szlezsukné Acsádi Gabriella
Adószám: 13458788-2-41
Adatkezelési azonosító: NAIH-97976/2016

Elena Webshop vevőszolgálat elérhetőségei:

A Elena Webshop vevőszolgálat ügyfélszolgálati ideje:

  • Hétfő-Péntek: 12:00-16:30

Az ügyfélszolgálat munkaszüneti napokon nem üzemel.

A Elena Webshop webáruházat fejleszti, valamint a tárhelyet szolgáltatja:

  • UNAS Online Kft.
  • Székhelye: H-9400 Sopron, Kőszegi út 14.
  • Adószáma: 14114113-2-08
  • Cégjegyzékszám: 08-09-015594
  • Nyilvántartó hatóság: Győri Törvényszék Cégbírósága
  • Nyilvántartásba vétel dátuma: 2007.11.29.
  • E-mail: unas@unas.hu
2. A szerződés tárgyának lényeges tulajdonságai

2.1. A honlapon szereplő értékesítésre kínált minden termék saját adatlappal rendelkezik. Az adatlap többek között tartalmazza:

  • a termék megnevezését,
  • méretét, ha az releváns,
  • legalább egy tájékoztató jellegű fotót,
  • a termék árát, egységárát,
  • a szállítási díjat
  • adott esetben a termék lényeges tulajdonságairól összefoglalót.

Az ismertető leírás tudatos fogyasztó általi téves értelmezéséből eredő károkért felelősséget nem vállalunk.

2.2. Társaságunk a megfelelő gondossággal kezeli a honlapon szereplő információkat, azonban azokban változás, elírás mindezek ellenére lehetséges. Az adatbázisban szereplő esetleges nyilvánvaló hibákért, elírásokért felelősséget nem vállalunk.

2.3. A honlapon megjelenített képek illusztrációk, így azok valóságtól való esetleges eltéréséért felelősséget nem vállalunk, de törekszünk rá, hogy a termékképek lehetőség szerint a valóságot tükrözzék.

2.4. Amennyiben a honlapon szereplő információ a tudatos fogyasztótól elvárható ésszerű eljárás mellett homályosnak, hiányosnak, vagy ellentmondónak tűnik, úgy javasoljuk a Társaság ügyfélszolgálatának megkeresését. Ennek elmaradásából eredő hátrányos következményekért a Társaság felelőséget nem vállal.

2.5. Amennyiben a Szolgáltató minden gondossága ellenére hibás ár kerül a Weboldal felületére, különös tekintettel a nyilvánvalóan téves, pl. a termék közismert, általánosan elfogadott vagy becsült árától jelentősen eltérő, esetleg rendszerhiba miatt megjelenő "0" Ftos vagy "1" Ft-os árra, akkor a Szolgáltató nem köteles a terméket hibás áron átadni, szállítani, hanem felajánlhatja a helyes áron történő szállítást, amelynek ismeretében az Ügyfél elállhat vásárlási szándékától.

3. Regisztráció

3.1. A Elena Webshop honlapján keresztül történő megrendeléshez regisztrációval és regisztráció nélkül is lehetséges. A regisztráció és a hozzá kapcsolódó adatszolgáltatás önkéntes.

3.2. A regisztráció elektronikusan, egy adatlap kitöltése és elküldése útján történik az ATMA 2005 Oktatási Kft. honlapján keresztül, és feltétele, hogy a felhasználó a jelen Üzletszabályzatot elfogadja, és annak rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. jogosult visszautasítani bármely regisztrációs igényt, amennyiben a felhasználó valótlan vagy hiányos adatokat ad meg a regisztrációs adatlapon, vagy az adatokból, illetve a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a regisztráció célja nem a weboldal rendeltetésszerű használata. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. jogosult továbbá a regisztrációt törölni, amennyiben a weboldal használata (böngészés, illetve megrendelés) esetén a felhasználó részéről visszaélést, jogellenes magatartást vagy cselekményt észlel.

3.3. Korábban már regisztrált felhasználóink akár a kosár összeállítása előtt, akár utána a "Belépés" funkcióval, a weboldal jobb felső sarkában található két mező segítségével, e-mail címük és jelszavuk beírásával tudnak bejelentkezni.

3.4. A regisztrált felhasználó regisztrációját bármikor megszüntetheti: ehhez először be kell lépnie felhasználónevével és jelszavával, majd az "Adatmódosítás" menüpontban a "Profil törlése" gombra kattintva törölhető a regisztráció.

3.5. A regisztrált felhasználó csak saját nevében vásárolhat, illetve járhat el. Gazdálkodó szervezet esetében az arra jogosult, vagy felhatalmazott személy járhat el.

4. Megrendelés

4.1. A vásárló a megrendelését a termékek virtuális kosárba helyezésével állíthatja össze. A termék alatti "Kosárba" gombra kattintva lehet elindítani a megrendelés feladását. Az "ugrás a kosárhoz" gombra kattintva megtekinthetők a kiválasztott termékek, és itt is van lehetőség módosítani vagy törölni a kosár tartalmát.

4.2. Ez után "Pénztár" gombra kattintva felugró még nem regisztrált vásárlóink regisztrálhatnak, regisztrált vásárlóink pedig elektronikus levelezési címük és jelszavuk megadásával bejelentkezhetnek, de az online megrendelés regisztráció nélkül is elküldhető. A következő oldalon megtekinthetők a kiválasztott termékek, és itt is van lehetőség módosítani vagy törölni a kosár tartalmát. A "Megrendelés" gombra kattintva a következő oldalon ablakban a szállítási és fizetési módot lehet kiválasztani. Ezek után a "Tovább" gombra kattintva a "Szállítási és Fizetési adatok" ellenőrizhetők és/vagy javíthatók, illetve újból ellenőrizhetők a személyes, valamint a megrendelés adatai, illetve megtekinthető a megrendelés összegzése. Az "Elfogadom az Általános szerződési feltételeket és az Adatkezelési tájékoztatót. Tudomásul veszem, hogy a megrendelés elküldése fizetési kötelezettséggel jár." jelölőnégyzet bejelölésével a "Megrendel" gombra kattintva lehet jóváhagyni a rendelést.

4.3. A vásárló a "Megrendel" gombra kattintással kötelező érvényű ajánlatot tesz a bevásárlókosárban található árucikk(ek) megvételére, és ezzel elfogadja ezen Üzletszabályzat érvényességét. A Társaság a rendelés feladása után automatikusan egy kézhezvétel megerősítését tartalmazó elektronikus levelet küld, amely azt igazolja, hogy a vásárló rendelését a Elena Webshop megkapta; ez azonban nem jelenti a vásárló ajánlatának elfogadását. Adatbeviteli hibák javítását a vásárló a megrendelés elküldését megelőzően a rendelési felületen "Vissza" gomb megnyomásával visszaléphet és módosíthatja a rendelés adatait.

4.4. A szerződés csak akkor tekinthető megkötött szerződésnek, amikor az ATMA 2005 Oktatási Kft. kinyilvánítja a rendelés elfogadását, amelyet egy külön e-mail küldésével igazol vissza. A visszaigazolás tartalmazza a megrendelés részleteit: a megrendelés számát, a megrendelő adatait, a megrendelt termék(ek) megnevezését, mennyiségét, árát és a megrendelés végösszegét. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. fenntartja magának a jogot, hogy a "Rendelhető"-ként feltüntetett, ám időközben elfogyott, hiányos, vagy nem utánrendelhető termékre nem fogadja el a megrendelést, és a szerződéskötést visszautasítja, amelyről a vásárlót értesíti, az esetleges teljesített fizetés visszautalása mellett.

4.5. A megrendelés visszaigazolására a megrendelés beérkezésétől számított 24 órán belül, munkaszüneti nap illetve, többnapos ünnepek esetén pedig az ünnepet, munkaszüneti napot követő munkanapon kerül sor. Az Elena Webshop köteles az vásárló megrendelésének megérkezését az igénybe vevő felé elektronikus úton haladéktalanul visszaigazolni, amely egy automatikus rendszerüzenettel valósul meg. Amennyiben a megrendelés visszaigazolása a vásárló megrendelésének elküldésétől számított, a szolgáltatás jellegétől függő elvárható határidőn belül, de legkésőbb 48 órán belül a vásárlóhoz nem érkezik meg, a vásárló mentesül az ajánlati kötöttség vagy
szerződéses kötelezettség alól.

4.6. A megrendelés visszaigazolásával az ATMA 2005 Oktatási Kft. és a vásárló között a visszaigazolt megrendelés és a jelen Üzletszabályzat tartalmával egyező, kereskedelmi forgalomban kapható áru(k) adásvételére irányuló szerződés jön létre. A jelen Üzletszabályzat alkalmazásában - amennyiben a jelen Üzletszabályzat eltérően nem rendelkezik - szerződésen ezt a jogügyletet kell érteni.

4.7. A megrendelt, de még ki nem fizetett termék(ek)et személyes átvétel esetén a megrendelés visszaigazolásától számított 5 munkanapig áll módunkban a vásárlónak tárolni. Amennyiben a megrendelő az átvételi értesítő megküldésétől számított 5. munkanap áruházi zárásáig nem jelentkezik a termékekért, azokat ismételten felszabadítjuk a többi vásárló számára.

4.8. A vásárló az ATMA 2005 Oktatási Kft. Honlapján, továbbá a telefonon vagy elektronikusan leadott rendeléssel elismeri, hogy jelen Üzletszabályzat, valamint az Adatkezelési Tájékoztató rendelkezéseit megismerte és elfogadja, a rendelés menetével tisztában van, továbbá az Adatvédelmi Tájékoztatóban részletezett adatkezelésekhez hozzájárul.

5. Termék rendelkezésre állása

5.1. A honlapon a termék adatlapján megjelenített készletek tájékoztató jellegűek.
A készletek folyamatos online és áruházi értékesítése miatt a webshopban látható készletek és a tényleges áruházi készletek eltérhetnek egymástól, így előfordulhat, hogy a webshopban már megrendelt termék nem áll rendelkezésre. Ilyen esetben a termékre vonatkozó megrendelését nem tudjuk teljesíteni, amelyről rövid időn belül tájékoztatjuk, és a meg nem valósult online vásárlás esetlegesen Ön által már kifizetett ellenértékét visszatérítjük.

5.2. A megrendelés, vagy annak visszaigazolása akkor tekinthető az ATMA 2005 Oktatási Kft., vagy a vásárlóhoz megérkezettnek, amikor az számára hozzáférhetővé válik. Nem terheli az ATMA 2005 Oktatási Kft.-t semmilyen felelősség abban az esetben, amennyiben a visszaigazolás azért nem érkezik meg a vásárlóhoz, mert hibás e-mail címet adott meg, illetve az e-mail fiók tárhely telítettsége miatt az számára nem hozzáférhető.

6. Vételár és fizetési feltételek

6.1. A weboldalon található termék mellett feltüntetett ár a termék ajánlati ára, amely tartalmazza az általános forgalmi adót is, nem tartalmazza azonban az esetleges szállítás, összeszerelés, beüzemelés és a kötelező szervizelés költségeit. Az ajánlati ár az adott pillanatban, illetve akciós termékek esetén a weboldalon meghirdetett ideig érvényes. A mindenkori árat a megrendelés visszaigazolása tartalmazza.

6.2. Az a termék ára, amely a megrendelés visszaigazolásában megadásra került. Az ár a készlet erejéig meghirdetett, akciók esetében a visszaigazolásban megjelölt félretételi időn túl, de az akció időtartamán belül csak addig érvényes, ameddig a termék készleten van.

6.3. A megrendelt termék(ek) vételárának kifizetése történhet személyes átvétel választása esetén a termékek átvételekor. Házhoz szállítás esetén a szállítási díjjal
együtt készpénzzel vagy bankkártyával, illetve előre utalással valamint bankkártyával. Csomagpontra történő rendelés esetén a rendelés értéke a hozzá tartozó szállítási díjjal fizethető előre utalással, bankkártyával, illetve utánvéttel bankkártyával/készpénzzel a csomagátvevő automatánál/helyszínen (csomagátvevő pontoknál a rendelkezésre álló fizetési módok változhatnak).

6.4. Amennyiben a megrendelés elküldése után, de még a visszaigazolás előtt foganatosított, telefonon vagy e-mailen történő egyeztetés során kiderül, hogy az adott termék(ek)ből nem áll rendelkezésre szabad készlet, de a termék(ek) megrendelhető(k) és a vásárló igényt tart a termék(ek)megrendelésére, akkor az ilyen módon megrendelendő termék(ek)re előleget kell fizetni. Az előleg mértéke a megrendelés bruttó összértékétől függően változik:

  • 0-100.000 Ft-ig a megrendelés összértékének 20%-a
  • 100.000 Ft felett a megrendelés összértékének 50%-a

Az előleg kifizetése előre utalással lehetséges.

6.5. Az előre utalás menete: amennyiben a rendelt áru Elena Webshop-ban való megrendelése szükséges, úgy a termékre felvett előleg összeget előre utalással lehet kifizetni. Miután az Elena Webshop ügyfélszolgálata egyeztetett a vevővel, és az hajlandó előre utalással fizetni, úgy az ügyfélszolgálat elküld a vevő e-mail címére egy bankszámlaszámot, amire át tudja utalni az adott összeget.

6.6. A fizetés során beírt adatokat az Elena Webshop Kft. nem tárolja, azokat az adott fizetéskezelő cég kezeli, és a pénzügyi szolgáltatók eltérő adatvédelmi rendelkezései lépnek érvénybe ezen esetekben.

6.7. Az online bankkártyás fizetések a Barion rendszerén keresztül valósulnak meg. A bankkártya adatok a kereskedőhöz nem jutnak el. A szolgáltatást nyújtó Barion Payment Zrt. a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt álló intézmény, engedélyének száma: H-EN-I-1064/2013.
Azonnali banki átutalással történő fizetés esetén a pénzügyi művelet feldolgozó cége a Sberbank Magyarország Zrt. (székhelye: 1088 Budapest, Rákóczi út 1-3, Cg. 01-10-041720).

7. Tulajdonjog fenntartása

A kiszállított árucikk az ATMA 2005 Oktatási Kft. tulajdonában marad, amíg a fizetés teljes egészében meg nem történik.

8. Átvétel és szállítás

8.1. Amennyiben a rendelés szerint az árut helyszíni átvételre az átvételi pontra szállítják, az ügyfél értesítést kap arról, mikor tudja átvenni a rendelés szerinti termék(ek)et. A vásárlónak a rendelt termékek(et) az értesítés megküldésétől számított 5 napon belül van lehetősége átvenni. A rendelés átvételéhez a vásárlónak be kell mutatnia a számlát, a rendelés visszaigazolását vagy az átvételi értesítést, valamint valamilyen, közigazgatási hatóság által kiadott fényképes azonosító okmányt (pl. útlevél, személyi igazolvány, vagy jogosítvány). Amennyiben a vásárló nem veszi át rendelését az átvételi értesítő megküldésétől számított 5 napon belül, az Elena Webshop fenntartja magának a jogot, hogy a vásárlási szerződéstől elálljon. Ebben az esetben a vásárló az esetlegesen kifizetett árnak megfelelő összegű jóváírást kap az eredeti fizetés formájában (azaz jóváírás a hitelkártyára, számlára visszautalás, illetve készpénz visszafizetés).

8.2. A termékleírásban 18 éven felülieknek korhatáros besorolást kapott árut csak az árucikk megrendelője veheti át személyesen, amennyiben betöltötte a 18. életévét és valamilyen, közigazgatási hatóság által kiadott fényképes azonosító okmány (pl. útlevél, személyi igazolvány, vagy jogosítvány) felmutatásával ezt igazolni is tudja mind az áru ATMA 2005 Oktatási Kft.-nél történő átvétele, mind pedig kiszállítás esetében. Ilyen árucikk nem adható át meghatalmazott személynek, de nem is szállíttatható egyéb külső csomagátvevő pontra sem.

8.3. Az átadás-átvétellel az áruban bekövetkező kár veszélyének viselése a vásárlóra száll át. Az átvételt követően az áruban bekövetkező sérülésekért, hiányokért az ATMA 2005 Oktatási Kft.-t felelősség nem terheli. Amennyiben az adott termékre jogszabály jótállást nem ír elő, úgy hiba miatti kifogás esetén a kellékszavatosság szabályai szerint a vásárlást követő 7. hónaptól a vásárlónak kell igazolnia, hogy a hiba az átadás-átvétel időpontjában az áruban már megvolt.

8.4. A termék fuvarozása a vásárló igénye szerint, a visszaigazolt megrendelésben kikötött feltételek alapján történik. A fuvarozás mindenkori díjait a www.elenawebshop.com weboldal tartalmazza, valamint a kosár összeállításakor azonnal, még megrendelés elküldése előtt látható. A fuvarozás díja a szállítandó termékek mennyiségétől, súlyától, méretétől függ.
Az ATMA 2005 Oktatási Kft. és partnerei mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vásárló a megrendelés visszaigazolását követően készleten lévő termék esetén 15 munkanapon belül megkapja. Egyedi rendelésre értékesített termékek esetén az irányadó szállítási határidő 30 munkanap, azonban pontosabb tájékoztatás a megrendelést visszaigazoló emailben kerül rögzítésre, amelyben ettől eltérő is lehet.

8.5. Amennyiben a termék átvétele házhozszállítással történik, kérjük a vásárolt terméket szíveskedjen az átvételkor ellenőrizni, és amennyiben mennyiségi, vagy minőségi kifogása van a szállított termék(ek)kel kapcsolatban, akkor azt a szállító által átadott fuvarjegyzék megfelelő rovatába kell bejegyezni. Szállítónk díjmentesen visszaszállítja a terméket, amennyiben véletlenül más, vagy nem annyi terméket küldtünk, illetve a termék sérült. Ezt követően haladéktalanul felvesszük Önnel a kapcsolatot és díjmentesen kiszállítjuk a megrendelt terméket.

8.6. A megrendelés leadásával, annak módosításával és a jelen Üzletszabályzat elfogadásával a vásárló hozzájárul ahhoz, hogy számára az ATMA 2005 Oktatási Kft. a jelen pontban írtaknak megfelelően elektronikus számlát állítson ki. A vásárló elektronikus úton adja le megrendelését, az ATMA 2005 Oktatási Kft. a termékekről szóló számlát elektronikus úton állítja ki és bocsátja a vásárló rendelkezésére. ATMA 2005 Oktatási Kft. a kiállított elektronikus számlát az Ügyfél által megadott email címre küldi meg. A Szolgáltató által kiállított elektronikus számlát a Netlock Kft. (1101 Budapest, Expo tér 5-7.) látja el időbélyegzővel és digitális aláírással. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. által kiállított elektronikus számla elektronikus úton kibocsátott számviteli bizonylat, amely a számviteli és az ÁFA jogszabályok által szabályozott és adóigazgatási azonosításra teljes mértékben alkalmas. Az elektronikus úton kibocsátott számlákat a hatályos jogszabályok alapján, elektronikus úton kell megőrizni. Az eredeti elektronikus számla, mint elektronikus úton kibocsátott számviteli bizonylat, hitelesen igazolja az adófizetéssel kapcsolatos jogok és kötelezettségek létét. ATMA 2005 Oktatási Kft. az elektronikus számlát legalább a külön törvényekben (Áfa tv., Számviteli tv.) meghatározott időtartamig őrzi meg (jelen Üzletszabályzat hatályba lépésekor ez 8 év), a vásárló számára is elérhető módon. A jelen pontban írtaknak megfelelően kiállított elektronikus számla megfelel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben, a 23/2014 (VI.30.) NGM rendeletben és az egyéb elektronikus számlára vonatkozó jogszabályokban előírt feltételeknek.

9. A vásárló elállási joga

9.1. Elállási jog szabályai
Ha a vásárló fogyasztónak minősül, megilleti az elállás joga a fogyasztók és vállalkozások közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. § értelmében.
A vásárló a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a vásárlástól. Az elállási jog kezdetét termék adásvétele esetén a jogszabály a következőképpen állapította meg:

  • a terméknek,
  • több termék adásvételekor, ha az egyes termékek szolgáltatása eltérő időpontban történik, az utoljára szolgáltatott terméknek,
  • több tételből vagy darabból álló termék esetén az utoljára szolgáltatott tételnek vagy darabnak,
  • ha a terméket meghatározott időszakon belül rendszeresen kell szolgáltatni, az első szolgáltatásnak,a fogyasztó vagy az általa megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik
    személy általi átvételének napjától;
  • szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződés megkötésének napjától számított tizennégy napon belül gyakorolhatja.

A vásárló jogosult a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is elállási jogát gyakorolni.
A www.elenawebshop.com oldalon a közzétett jelen üzletszabályzattal, valamint a honlapon elhelyezett kivonatokkal, valamint a megrendelés visszaigazolásában is tájékoztatja az ATMA 2005 Oktatási Kft. a vásárlóit. Ezen kötelezettség esetleges elmulasztása esetén az elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik.

9.2. Az elállási jog gyakorlása
A vásárló a 1. sz. mellékletben található elállási nyilatkozat-minta felhasználásával vagy erre vonatkozó egyértelmű nyilatkozattal élhet elállási jogával, amelyet telefonos
ügyfélszolgálatunkon keresztül vagy emailben is megtehet.
A vásárlónak az elállási határidő lejárta előtt kell jeleznie elállási szándékát, amelynek benyújtását a vásárlónak kell tudnia igazolni.

9.3. A vásárló által fizetett összeg visszatérítése
Az ATMA 2005 Oktatási Kft. haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított 14 napon belül visszatéríti a fogyasztó által megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is, vagyis a termék árát és a szállítási költséget.
A vásárlónak visszajáró összeget a fogyasztó által igénybe vett fizetési móddal megegyező módon téríti vissza. A fogyasztó kifejezett beleegyezése alapján a vállalkozás a visszatérítésre más fizetési módot is alkalmazhat, de a fogyasztót ebből adódóan semmilyen többletdíj nem terhelheti.
Ha a fogyasztó kifejezetten a legkevésbé költséges szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választ, a vállalkozás nem köteles visszatéríteni az ebből eredő
többletköltségeket.
Termék adásvételére irányuló szerződés esetén a vállalkozás mindaddig visszatarthatja a visszafizetendő összeget, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem szolgáltatta, vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte; a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni. Nem illeti meg a vállalkozást a visszatartás joga, ha vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza.
A vásárló a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel. Az ezt meghaladó használatból eredő értékcsökkenést az ATMA 2005 Oktatási Kft. jogosult levonni a vásárlónak visszafizetendő összegből.
Amennyiben nem átutalással fizette ki a vásárló a vételárat, akkor a visszajáró összeg kifizetése érdekében kérjük feltüntetni azt a bankszámlaszámot az elállási nyilatkozaton. Az elállási nyilatkozaton megadott személyes adatokat az ATMA 2005 Oktatási Kft. adatvédelmi nyilatkozatának vásárlói adatokra vonatkozó fejezetében rögzítettek szerint a számviteli törvény (2000. évi . C tv. 169. §.) előírásainak eleget téve 8 évig kezeli.
Amennyiben a szerződéshez Ön kölcsönszerződést is kötött, és él az elállási jogával, ez a kölcsönszerződést is megszünteti. A vásárló az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek a fogyasztási kölcsönszerződés felbontásából eredő kárát nem köteles megtéríteni, és a vásárlótól kamat vagy egyéb költség sem követelhető.
A fogyasztó által kifizetett összeget - ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is - haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 napon belül utaljuk vissza. Ez a határidő az elállási szándék, kézhez vételekor kezdődik. Amennyiben a fogyasztó kifejezetten a legkevésbé költséges szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választ, az ATMA 2005 Oktatási Kft. nem téríti vissza az ebből eredő többletköltségeket. Termék adásvételére irányuló szerződés esetén az ATMA 2005 Oktatási Kft. mindaddig visszatarthatja visszafizetendő összeg kifizetését, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem szolgáltatta, vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte és a tulajdonjog átruházása megtörtént (a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni), kivéve, ha az ATMA 2005 Oktatási Kft. kifejezetten vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza. A visszatérítés során az ATMA 2005 Oktatási Kft. az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmaz, kivéve, ha a fogyasztó más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja; e visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag a fogyasztót semmilyen többletköltség nem terheli.

9.4. A termék visszaküldése az ATMA 2005 Oktatási Kft. számára
Ha a fogyasztó eláll a távollevők között kötött szerződéstől, köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni, illetve a vállalkozásnak vagy a vállalkozás által a termék átvételére meghatalmazott személynek átadni, kivéve, ha a vállalkozás vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza. A visszaküldés határidőben teljesítettnek minősül, ha a fogyasztó a terméket a határidő lejárta előtt elküldi.
A termék visszaküldésének közvetlen költsége a vásárlót terheli. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a visszaszállítás bonyolításában a vásárló kérésére, a vásárló költségén, segédkezik.
Elállás esetén a terméket az Elena Webshop címére kérjük visszaküldeni.
Az áruház pontos címe és elérhetősége a 4. sz. mellékletben található.

9.5. A fogyasztó nem gyakorolhatja elállási jogát, ha

  • olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak;
  • romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző termék tekintetében;
  • olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza;
  • olyan termék tekintetében, amely jellegénél fogva az átadást követően elválaszthatatlanul vegyül más termékkel;
  • olyan alkoholtartalmú ital tekintetében, amelynek tényleges értéke a vállalkozás által nem befolyásolható módon a piaci ingadozásoktól függ, és amelynek áráról a felek az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg, azonban a szerződés teljesítésére csak a megkötéstől számított harmincadik napot követően kerül sor;
  • lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának adásvétele tekintetében, ha az átadást követően a fogyasztó a csomagolást felbontotta;
  • hírlap, folyóirat és időszaki lap tekintetében, az előfizetéses szerződések kivételével;

9.6. Az elállási jog gyakorlására vonatkozó részletes tájékoztató és nyilatkozat mintát a jelen általános üzleti feltételek 2 sz. mellékletében található.

10. Szavatosság, jótállás, kárfelelősség

10.1. Az általunk biztosított termékekre a hatályos jogszabályoknak megfelelő, illetve a gyártó által biztosított szavatossági, illetve jótállási feltételeket biztosítunk, amely termékenként különböző.
Az ATMA 2005 Oktatási Kft. szavatossági és jótállási felelősségére a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben, az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben, valamint a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézéséről eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendeletben foglaltak irányadóak. A távollévők között kötött szerződés szabályai szerinti tájékoztatási kötelezettség teljesítése pedig a fogyasztó és a vállalkozás között kötött szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Kormányrendelet előírásainak megfelelően történik.

10.2. Ha a vásárló nem minősül fogyasztónak, azaz a vásárló a kereskedelmi vagy szakmai tevékenységének keretén belül adja le megrendelését, a hiba miatti követelés az áru átvételétől számított 1 éven belül elévül. Amennyiben a jogosult igényét menthető okból nem tudta érvényesíteni, abban az esetben a szavatossági jogokat a teljesítéstől számított 1 éven belül tudja érvényesíteni. Amennyiben a vásárló nem minősül fogyasztónak, akkor a kellékszavatossági jog a teljesítéstől számított 1 éven belül érvényesíthető.

10.3. Amennyiben a vásárló fogyasztó, azaz kereskedelmi vagy szakmai tevékenységén kívül köti meg a szerződést, a teljesítés időpontjától számított 2 éves határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét. Amennyiben a szerződés tárgya használt dolog, az szavatosság ideje 1 év.

10.4. Az Elena Webshop honlapján keresztül történő vásárlás feltételezi a vásárló részéről az Internet lehetőségeinek és korlátainak ismeretét és elfogadását. A felhasználó, illetve vásárló tudomásul veszi, hogy a böngészéssel és a vásárlással kapcsolatos esetleges kockázatokat saját magának kell felmérnie, illetőleg magának kell gondoskodni a számítógépe biztonságos használatáról és az azon tárolt adatok védelméről.

10.5. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. nem felel a vis maiorból (természeti katasztrófák, háború, forradalom, felkelés, közlekedési útvonal lezárása, behozatali-kiviteli tilalmak, devizakorlátozások, embargó, bojkott, a szerződésszerű teljesítést lehetetlenné tevő súlyos üzemzavarok) eredő, vagy egyéb olyan károkért, melyekkel összefüggésben bizonyítja, hogy azt ellenőrzési körén kívül eső, előre nem látható körülmény okozta, és amely körülményekkel kapcsolatban nem volt elvárható, hogy azt az ATMA 2005 Oktatási Kft. elkerülje vagy az így bekövetkező kárt elhárítsa.

10.6. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. jogosult a vásárlás feltételeit és szabályait, a jelen Üzletszabályzatot bármikor indoklás és egyoldalúan módosítani. A módosítások a közzétételük időpontjától kezdve hatályosak és alkalmazandók. Árváltozás esetén a változást megelőzően feladott megrendelés esetében a régi - a változást megelőző és a vásárlónak visszaigazolt - ár érvényes és kerül felszámításra. A már megkötött szerződésekre az Üzletszabályzat módosítása nem hat ki.

10.7. A www.elenawebshop.com weboldalon lehetőség van más weboldalakra történő átkattintásra a linkeken keresztül. Ezekre történő ugráskor a felhasználó átkerül más szolgáltatók által fenntartott oldalakra, ahol a személyes adatok kezelésére az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek nincs befolyása.
Az ATMA 2005 Oktatási Kft.-t semmilyen felelősség nem terheli továbbá a kapcsolódó weboldalakon közzétett információk és adatok tekintetében.

10.8. Vásárló részéről kártérítés követelésére a Ptk-ban és az egyéb jogszabályokban meghatározott esetekben, így különösen a szándékosan vagy súlyosan gondatlanul okozott, továbbá emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegés esetén van lehetőség. A vásárlónak a kártérítés követelésével összefüggésben bizonyítania kell:

  • a szerződésszegést, mint a károkozó magatartást,
  • azt, hogy a kár a szerződésszegés következménye volt, és
  • a bekövetkezett vagyoni kár mértékét.

10.9. Az ATMA 2005 Oktatási Kft.-t semmilyen felelősség nem terheli, amennyiben a szállítási késedelem, illetve egyéb probléma vagy hiba a vásárló által pontatlanul és/vagy hibásan megadott adatok miatt következik be.

10.10. A kiválasztott termék adatlapján feltüntetjük a termék lényeges tulajdonságait tartalmazó leírásokat azzal, hogy a kiválasztott termék tényleges tulajdonságairól részletesen a termékhez csatolt használati útmutatóból tájékozódhat.

10.11. Az általunk forgalmazott termékhez a jogszabályi előírások keretein belül használati útmutatót csatolunk, azonban, amennyiben véletlenül mégsem kapná meg a termékkel együtt, kérjük ezt a tényt haladéktalanul, még a termék használata előtt szíveskedjen jelezni az ügyfélszolgálatunknak, és természetesen azt haladéktalanul pótoljuk.
Az esetleges jótállás feltételeit, valamint a teljesítést követően igénybe vehető kiegészítő szolgáltatásokat (alkatrészellátás, javítószolgálat) a termékhez adott jótállási jegy tartalmazza, amennyiben a termékre vonatkoznak a kötelező jótállás szabályai.

10.12. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. minden felelősséget kizár a honlap használói által tanúsított magatartásokért. A honlap használója kizárólagosan és teljes mértékben felelős saját magatartásáért, az ATMA 2005 Oktatási Kft. a jogszabályi keretek közt az eljáró hatóságokkal teljes mértékben együttműködik az esetleges jogszabálysértések felderítése érdekében.

11. Adatvédelem

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. adatvédelmi szabályzata a www.elenawebshop.com oldalon található és letölthető.

12. Szerzői jogok

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. weboldala szerzői jogvédelem alá tartozik. A weboldalon megjelenített tartalom egészét, illetve részeit a saját személyes használattól eltérő célra és mértékben kizárólag az ATMA 2005 Oktatási Kft. előzetes írásbeli engedélye alapján lehet bármilyen módon felhasználni, kinyomtatni, reprodukálni, nyilvánosan közzétenni, terjeszteni, tárolni, átruházni, illetve bármilyen egyéb módon a nyilvánosságot szolgáló vagy kereskedelmi célzattal felhasználni.

13. Eljárás hibás termék esetén, reklamáció- és panaszkezelés

13.1. A hibás termék miatti reklamáció és a szolgáltatással kapcsolatos panasz a telefonos vevőszolgálaton, illetve emailen érvényesíthető. A reklamáció- és panaszkezelés pontos elérhetőségei a 4. sz. mellékletben találhatóak.

13.2. Ha a vásárló nem minősül fogyasztónak, azaz a vásárló a kereskedelmi vagy szakmai tevékenységének keretében adja le megrendelését, akkor a vásárló a vásárlás napjától számított egy éven belül érvényesítheti szavatossági igényét. A szavatosság időtartama alatt végig a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a termék meghibásodása a vásárlást megelőzően is már megvolt.

13.3. Kérjük a vásárolt terméket szíveskedjen az átvételkor ellenőrizni, és amennyiben a csomagolás sérült szíveskedjen a szállítónak jelezni és kérni jegyzőkönyv felvételét. Abban az esetben, ha mennyiségi, vagy minőségi kifogása van, szíveskedjen ügyfélszolgálatunknak bejelenteni reklamációját. Szállítónk díjmentesen visszaszállítja a terméket, amennyiben véletlenül más, vagy nem annyi terméket küldtünk, illetve a termék sérült. Ezt követően haladéktalanul felvesszük Önnel a kapcsolatot és díjmentesen kiszállítjuk a megrendelt terméket.

13.4. A Kellékszavatosságról, termékszavatosságról és jótállásról részletes információt a jelen üzletszabályzat 3. sz. mellékletében talál.

14. Jogorvoslati lehetőségek és az online vitarendezési platform

14.1. Amennyiben a jogszabály szerint fogyasztónak minősülő vásárló nem elégedett a panaszkezelési eljárással, akkor panaszával a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhat. A hatóság elérhetőségeiről a www.jarasinfo.gov.hu oldalon tájékozódhat.
Amennyiben a jogszabály szerint fogyasztónak minősülő vásárló nem elégedett a reklamáció vagy panaszkezelési eljárással, akkor jogorvoslatért a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes békéltető testülethez fordulhat. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. minden békéltető testületi eljáráson személyesen képviselteti magát. A békéltető testületek elérhetőségei és a panaszkezelési és elállási szándék bejelentésének címei a 4. sz. mellékletben található.
Online megkötött adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel kapcsolatos jogviták rendezése esetén felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a Budapesti Békéltető Testület rendelkezik hatáskörrel. A Budapesti Békéltető Testület elérhetőségei a 4. sz. mellékletben találhatók.

14.2. Online vitarendezési platform
Az Európai Bizottság létrehozott egy honlapot, amelybe a fogyasztók regisztrálhatnak, így ezen keresztül lehetőségük nyílik arra, hogy online vásárláshoz kapcsolódó jogvitáikat ezen keresztül rendezzék egy kérelem kitöltésével, elkerülve a bírósági eljárást. Így a fogyasztók tudják érvényesíteni jogaikat anélkül, hogy például a távolság meggátolná őket ebben.
Ha Ön panaszt kíván tenni egy, az interneten vásárolt termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, és nem akar feltétlenül bírósághoz fordulni, igénybe veheti az online vitarendezés eszközét. A portálon Ön és a kereskedő, akivel szemben panasszal élt, közösen kiválaszthatják a panasz kezelésével megbízni kívánt vitarendezési testületet.
Az online vitarendezési platform itt érhető el:
https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=HU

15. A jelen Üzletszabályzat hatálya

15.1. A jelen Üzletszabályzatban foglaltak - így a megrendelésre vonatkozó feltételek is -, továbbá a weboldalon feltüntetett árak csak és kizárólag az Elena Webshop weboldalán, a www.elenawebshop.com-on keresztül történő vásárlás (interneten keresztül történő megrendelés) esetén érvényesek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes információ-technológiai szolgáltatók által - különböző technológiai megoldásokkal (pl. Google találatok, Adwords hirdetések) - tárolt adatok (különösen készlet, ár) technikai sajátosságuk miatt eltérhetnek a webshopon megjelenített, vagy az áruházakban közzétett adatoktól. Ilyen esetben a webshopon, illetve az áruházban megjelenített adatok az irányadók.

A jelen Üzletszabályzat hatályos.

A vásárló a regisztrációval, illetve a megrendeléssel tudomásul veszi és elfogadja a jelen Üzletszabályzatban foglalt valamennyi feltételt. A jelen Üzletszabályzat feltételei nem alkalmazhatók a www.elenawebshop.com weblapról történő digitális tartalom letöltésére.

A vásárló és az ATMA 2005 Oktatási Kft. között megkötött szerződés írásban megkötött szerződésnek minősül, azonban nem kerül iktatásra a szerződés, így az a későbbiekben személyhez kötötten nem lesz hozzáférhető. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. kizárólag magyar nyelven köt szerződést vásárlóival.

15.2. Ezen Üzletszabályzat a magyar törvények hatálya alá esnek. Jelen Üzletszabályzatban nem szabályozott rendelkezésekre a magyar jog az irányadó, különösen a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény és az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény vonatkozó rendelkezései alkalmazandóak.

15.3. Az esetleg felmerülő vitás kérdés jogszolgáltatásának helye az ATMA 2005 Oktatási Kft. regisztrált székhelye.

15.4. Jelen Üzletszabályzat egyes pontjainak jogi érvénytelensége esetén a szerződés többi része kötelező erejű marad. Ahol alkalmazható, a vonatkozó törvényi rendelkezések lépnek hatályba az érvénytelen pontok helyett. Reklamáció- és panaszkezelésre vonatkozó információk a 4. sz. mellékletben található.
A jelen Üzletszabályzat valamennyi mellékletével együtt az Elena Webshop áruház weboldalán elérhető és megtekinthető, valamint letölthető.

Elena Webshop Online Üzletszabályzat mellékletei

1. sz. melléklet: Elállási mintanyilatkozat
2. sz. melléklet: Tájékoztató az elállásról (jogszabály szerint)
3. sz. melléklet: Tájékoztató a kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról
4. sz. melléklet: Reklamáció-, panaszkezelési és jogorvoslati címek, elállás esetén a visszaküldés címei

1. sz. melléklet: Elállási mintanyilatkozat

Elállási/Felmondási nyilatkozatminta
(csak a szerződéstől való elállási/felmondási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)

✂- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - -- -

Elállási nyilatkozat
Címzett: ATMA 2005 Oktatási Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István körút 18. Fsz. 1.
Cégjegyzékszám: 01-09-736266
Alulírott(ak) kijelenti(k), hogy alulírott(ak) eláll(nak) az alábbi áruk adásvételétől/az alábbi szolgáltatás igénybevételétől:

  • Megrendelés időpontja: _____________________________________________
  • Áru átvételének időpontja: ___________________________________________
  • Vevő(k) neve(i): ___________________________________________________
  • A megrendelés azonosítója: ___________________________________________
  • Az elállásba foglalt áruk, szolgáltatások felsorolása:
    ___________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________
    Visszajáró összeg esetén a kifizetést kérem az alábbi módon teljesíteni: (kérjük a választott mód előtt a négyzetet bejelölni!)

Személyesen átveszem az áruházban.

Kérem átutalni a _______________ pénzintézetnél vezetett ___________ - ___________ - ___________ számú számlára.

Keltezés: ____________________________
_________________________________________
A vevő(k) aláírása
(Kizárólag akkor aláírandó, ha postai úton vagy személyesen kézbesítik az elállási nyilatkozatot!)

✂- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -

2. sz. melléklet: Tájékoztató az elállásról (jogszabály szerint)

Elállási/Felmondási tájékoztató
Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén a szerződés teljesítése megkezdődött, Ön jogosult 14 napon belül indokolás nélkül felmondani a szerződést.
Az elállási/felmondási határidő attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen Ön vagy az Ön által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy a terméket átveszi.
Több tételből vagy darabból álló termék szolgáltatásakor az elállási/felmondási határidő akkor jár le, ha Ön vagy az Ön által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy az utolsó tételt vagy darabot átveszi.
Ha Ön elállási/felmondási jogával élni kíván, elállási/felmondási szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni (például postán, telefaxon vagy elektronikus úton küldött levél útján) 1. sz. mellékletben található címre. Ebből a célból felhasználhatja a mellékelt elállási/felmondási nyilatkozat-mintát is.
Ön határidőben gyakorolja elállási/felmondási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási/felmondási nyilatkozatát. Az elállási nyilatkozat mintája az 1. sz. mellékletben található.

Az elállás/felmondás joghatásai

Ha Ön eláll ettől a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb az Ön elállási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül visszatérítjük az Ön által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a fuvarozási költséget is (kivéve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy Ön az általunk felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott.) A visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmazunk, kivéve, ha Ön más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja; e visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag Önt semmilyen többletköltség nem terheli.
A visszatérítést mindaddig visszatarthatjuk, amíg vissza nem kaptuk a terméket, vagy Ön nem igazolta, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni.
Ha a fogyasztó a szerződés alapján terméket vett át Ön köteles számunkra az Elena Webshop áruház címére a terméket indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb
elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni vagy átadni. A határidő betartottnak minősül, ha a 14 napos határidő letelte előtt elküldi a terméket.
Ön kizárólag akkor vonható felelősségre a termékben bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be.

3. sz. melléklet: Tájékoztató a kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról

1. Kellékszavatosság

Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?

Ön az ATMA 2005 Oktatási Kft. hibás teljesítése esetén a vállalkozással szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint.

Milyen jogok illetik meg Önt kellékszavatossági igénye alapján?

Ön választása szerint:

  • kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy
  • az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.
  • Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye. A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Milyen határidőben érvényesítheti Ön kellékszavatossági igényét?

Ön köteles a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de nem később, mint a hiba felfedezésétől számított kettő hónapon belül közölni. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmét, hogy a szerződés teljesítésétől számított két éves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti. Használt dolog esetén ez a határidő legfeljebb egy év.

Kivel szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét?

Ön a vállalkozással szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét.

Milyen egyéb feltétele van kellékszavatossági jogai érvényesítésének?

A teljesítéstől számított hat hónapon belül a kellékszavatossági igénye érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha Ön igazolja, hogy a terméket, illetve a szolgáltatást az ATMA 2005 Oktatási Kft. nyújtotta. A teljesítéstől számított hat hónap eltelte után azonban már Ön köteles bizonyítani, hogy az Ön által felismert hiba már a teljesítés időpontjában is megvolt.

2. Termékszavatosság

Milyen esetben élhet Ön a termékszavatossági jogával?

Ingó dolog (termék) hibája esetén Ön - választása szerint - az 1. pontban meghatározott jogát vagy termékszavatossági igényt érvényesíthet.

Milyen jogok illetik meg Önt termékszavatossági igénye alapján?

Termékszavatossági igényként Ön kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti.

Milyen esetben minősül a termék hibásnak?

A termék akkor hibás, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

Milyen határidőben érvényesítheti Ön termékszavatossági igényét?

Termékszavatossági igényét Ön a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti.

Kivel szemben és milyen egyéb feltétellel érvényesítheti termékszavatossági igényét?

Termékszavatossági igényét kizárólag az ingó dolog gyártójával vagy forgalmazójával szemben gyakorolhatja. A termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén Önnek kell bizonyítania.

A gyártó (forgalmazó) milyen esetben mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól?

A gyártó (forgalmazó) kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy:

  • a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy
  • a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy
  • a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered.

A gyártónak (forgalmazónak) a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.
Felhívom figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti.

3. Jótállás

Milyen esetben élhet Ön a kötelező jótállási jogával?

Hibás teljesítés esetén 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet - az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról című jogszabály alapján az ATMA 2005 Oktatási Kft. jótállásra köteles.

Önt milyen jogok és milyen határidőn belül illetik meg jótállás alapján?

A kötelező jótállás szabályaira vonatkozó jogszabályban meghatározott termékekre érvényesíthetők a jótállási jogok, amennyiben a vásárló a hatályos jogszabályok alapján fogyasztónak minősül.

A jótállás időtartama:

  1. 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
  2. 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  3. 250 000 forint eladási ár felett három év., amelynek kezdő időpontja a termék fogyasztónak történő átadása, vagy ha az eszközt üzembe kell helyezni és azt a forgalmazó vagy annak megbízottja végzi, akkor az üzembe helyezés napja. Tehát fontos kihangsúlyozni, hogy a jótállási idő nem feltétlenül a vásárlás napján kezdődik. Ha a terméket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási idő kezdő időpontja a termék átadásának napja.

E határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel, vagy ennek hiánya esetén a fogyasztó számára kiállított számlával vagy nyugtával érvényesíthetőek. A jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása a jótállás érvényességét nem érinti. A fogyasztó a kijavítás iránti igényét a vállalkozás által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti. A kijavítás során a fogyasztási cikkbe csak új alkatrész kerülhet beépítésre. Javítás esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amely alatt a fogyasztó a terméket a hiba miatt rendeltetésszerűen nem használhatta.

Kijavítás iránti igény teljesítésekor a vállalkozásnak vagy - a javítószolgálatnál közvetlenül érvényesített kijavítás iránti igény esetén - a javítószolgálatnak a jótállási jegyen vagy ahhoz csatoltan fel kell tüntetnie:

  1. a kijavítás iránti igény bejelentésének és a kijavításra történő átvételnek az időpontját, valamint gépjármű esetében a kilométeróra állását,
  2. a hiba okát és a kijavítás módját, továbbá
  3. a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő visszaadásának időpontját, valamint gépjármű esetében a kilométeróra állását. Kicserélés iránti igény teljesítésekor a vállalkozásnak a jótállási jegyen fel kell tüntetnie a kicserélés tényét és időpontját.

A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani. Ha a kijavítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a vállalkozás, vagy - a javítószolgálatnál közvetlenül érvényesített kijavítás iránti igény esetén - a javítószolgálat gondoskodik.

3 munkanapon belüli csere

Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a vállalkozás nem hivatkozhat a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:159. § (2) bekezdés a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

Mikor mentesül a vállalkozás a jótállási kötelezettsége alól?

A vállalkozás jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.
Felhívjuk a figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet, egyébként viszont Önt a jótállásból fakadó jogok az 1. és a 2. pontban meghatározott jogosultságoktól függetlenül megilletik.

4. sz. melléklet: Reklamáció-, panaszkezelési, jogorvoslati címek, elállásnál a visszaküldés címei

Reklamáció- és panaszkezelési címek és fogyasztóvédelmi hatóságok és megyei békéltető testületek elérhetőségei

Aktualizálva: 2020. 10. 19-én

1. ATMA 2005 Oktatási Kft. panaszkezelési címe

ATMA 2005 Oktatási Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István körút 18. Fsz. 1.
Internetcím: www.elenawebshop.com
Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az alábbi elérhetőségen fogadja a www.elenawebshop.com webáruház vásárlói észrevételeit, panaszait és reklamációit.
Távollévők között kötött szerződés (online vásárlás) esetén elálláskor kérjük, hogy az alábbi címre jutassa vissza a megvásárolt terméket. Az elállásra vonatkozó részletes
tájékoztatás az Üzletszabályzat 9. pontjában található.

  • ATMA 2005 Oktatási Kft. székhelye:
    1137 Budapest, Szent István körút 18. Fsz. 1.
  • Telefonon: +36 30 298 3788
  • Elektronikus levélben: info@elenawebshop.com címen.
  • Levélben: 1137 Budapest, Szent István körút 18. Fsz. 1. címen.

2. Fogyasztóvédelmi hatóságok elérhetőségei

Amennyiben nem elégedett a panaszkezelési eljárásunkkal, akkor panaszával a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhat. A hatóság elérhetőségeiről a https://www.kormanyhivatal.hu/hu oldalon tájékozódhat.

3. Békéltető testületek elérhetőségei

Amennyiben nem elégedett a reklamáció- vagy panaszkezelési eljárásunkkal, akkor jogorvoslatért a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes békéltető testülethez
fordulhat. A békéltető testületek elérhetőségeit az alábbiakban közöljük.

Békéltetés online szerződés esetén

Online megkötött adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel kapcsolatos jogviták rendezése esetén felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a Budapesti Békéltető Testület rendelkezik hatáskörrel:

Budapesti Békéltető Testület
1016 Budapest, Krisztina krt. 99. III. em. 310.
Levelezési cím: 1253 Budapest, Pf.: 10.
Fax: 06 (1) 488 21 86
Telefon: 06 (1) 488 21 31
E-mail cím: bekelteto.testulet@bkik.hu
http://bekeltet.hu/

Online megkötött adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel kapcsolatos jogviták rendezése esetén felmerülő kérdésekkel forduljon ide bizalommal:
Online vitarendezési platform elérhetősége: http://ec.europa.eu/odr

Bács-Kiskun Megye
Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület
Cím: 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.
Levelezési cím: 6001 Kecskemét Pf. 228.
Telefon: 70/9384-765, 76/501-525, 76/501-532
E-mail: bekeltetes@bacsbekeltetes.hu
Honlap: http://www.bacsbekeltetes.hu/

Baranya Megye
Baranya Megyei Békéltető Testület
Levelezési cím: 7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.
Telefon: +36 72 507 154, +36 20 283-3422
E-mail: info@baranyabekeltetes.hu
Honlap: https://baranyabekeltetes.hu/

Békés Megye
Békés Megyei Békéltető Testület
Cím: 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.
Tel/Fax: +36 66 324 976
E-mail: bekeltetes@bmkik.hu
Honlap: http://www.bmkik.hu, www.bekeltetes.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Békéltető Testület
Cím: 3525 Miskolc, Szentpáli u. 1.
Telefon: +36-46-501-091, +36 46 501-871
E-mail: bekeltetes@bokik.hu
Honlap: www.bekeltetes.borsodmegye.hu

Budapest
Budapesti Békéltető Testület
Cím: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99. III. em. 310.
Levelezési cím: 1253 Budapest, Pf.: 10.
Telefon: +36 (1) 488 21 31
E-mail cím: bekelteto.testulet@bkik.hu
Honlap: http://bekeltet.hu/

Online megkötött adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel kapcsolatos jogviták rendezése esetén felmerülő kérdésekkel forduljon ide bizalommal:
Online vitarendezési platform elérhetősége: http://ec.europa.eu/odr

Csongrád-Csanád Megye
Csongrád-Csanád Megyei Békéltető Testület
Cím: 6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: +36-62/554-250/118
E-mail: bekelteto.testulet@csmkik.hu
Honlap: http://www.bekeltetes-csongrad.hu/

Fejér Megye
Fejér Megyei Békéltető Testület
Cím: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.
Telefon: +36 22 510-310
E-mail: bekeltetes@fmkik.hu
Honlap: http://www.bekeltetesfejer.hu/

Győr-Moson-Sopron Megye
Győr-Moson-Sopron Megyei Békéltető Testület
Cím: 9021 Győr, Szent István út 10/a.
Telefon: +36-96-520-217
Email: bekeltetotestulet@gymskik.hu
Honlap: http://www.bekeltetesgyor.hu/

Hajdú-Bihar Megye
Hajdú-Bihar Megyei Békéltető Testület
Cím: 4025 Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.
Tel: +36 52 500 710
E-mail: Nemes.Brigitta@hbkik.hu, bekelteto@hbkik.hu
Honlap: www.hbkik.hu, http://www.hbkik.hu/hu/hajdu-bihar-megyei-kereskedelmi-es-iparkamara/egyebanyagok/bekelteto-testulet-fo-oldala-2697

Heves Megye
Heves Megyei Békéltető Testület
Cím: 3300 Eger, Hadnagy utca 6. (6-os kapucsengő)
Telefon: +36 36 416-660 telefonszám 105 mellék, Mobil: (30) 967-4336
E-mail: bekeltetes@hkik.hu
Honlap: http://www.hkik.hu/

Jász-Nagykun-Szolnok Megye
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Békéltető Testület
Cím: 5000 Szolnok, Verseghy park 8. III. emelet 303-304. szoba
Tel: +36 56 510 621 Mobil: +36 20 373 2570
Email: bekeltetotestulet@iparkamaraszolnok.hu
Honlap: http://jaszbekeltetes.hu/

Komárom-Esztergom Megye
Komárom-Esztergom Megyei Békéltető Testület
Cím: 2800 Tatabánya, Fő tér 36.
Telefon: +36-34-513-010, Fax: +36-34-316-259
Email: bekeltetes@kemkik.hu
Honlap: www.kemkik.hu, https://www.kembekeltetes.hu/

Nógrád Megye
Nógrád Megyei Békéltető Testület
Cím: 3100 Salgótarján, Alkotmány út 9/A.
Tel: +36 32 520 860, Fax: +36 32 520 862
E-mail: nkik@nkik.hu
Honlap: http://www.bekeltetes-nograd.hu/

Pest Megye
Pest Megyei Békéltető Testület
Cím: 1055 Budapest, Balassi Bálint u. 25. IV. em. 2. ajtó
Levelezési cím: Pest Megyei Békéltető Testület, 1364 Budapest, Pf.: 81
Telefon/Fax: (+36-1) 792-7881
Email: pmbekelteto@pmkik.hu
Honlap: www.panaszrendezes.hu

Somogyi Megye
Somogyi Megyei Békéltető Testület
Cím: 7400 Kaposvár, Anna u. 6.
Telefon: +36 82 501 000, +36 82 501 026
E-mail: skik@skik.hu
Honlap: http://skik.hu/hu/bekelteto-testulet

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület
Cím: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u 2.
Tel.: +36 42 420 180, Fax.: +36-42-420-180
E-mail: bekelteto@szabkam.hu
Honlap: http://www.bekeltetes-szabolcs.hu

Tolna Megye
Tolna Megyei Békéltető Testület
Cím: 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25.
Telefon: +36 74 411 661, Mobil: +36-30-664-2130
E-mail: kamara@tmkik.hu
Honlap: www.tmkik.hu

Vas Megye
Vas Megyei Békéltető Testület
Cím: 9700 Szombathely, Honvéd tér 2.
Telefon: +36-94/506-645, +36-94/312-356
E-mail: pergel.bea@vmkik.hu
Honlap: http://vasibekelteto.hu/

Veszprém Megye
Veszprém Megyei Békéltető Testület
Cím: 8200 Veszprém, Radnóti tér 1. fsz. 117.
Tel.: +36-88-814-121, Fax: +36-88-412-150
E-mail: info@bekeltetesveszprem.hu
Honlap: www.bekeltetesveszprem.hu

Zala Megye
Zala Megyei Békéltető Testület
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.
Telefon: +36-92-550-513, Fax: +36-92-550-525
E-mail: zmbekelteto@zmkik.hu
Honlap: http://www.bekelteteszala.hu

 

Adatkezelési tájékoztató
Adatkezelési tájékoztató

Frissítve: 2021. október 15.

1. Bevezetés

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. (1137 Budapest, Szent István körút 18. Fsz. 1, a továbbiakban szolgáltató, adatkezelő) mint adatkezelő, magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos jogszabályokban meghatározott elvárásoknak.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek folyamatosan elérhetők a www.elenawebshop.com weboldalon.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató bármikori megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő időben értesíti közönségét.

Amennyiben kérdése lenne jelen közleményünkhöz kapcsolódóan, kérjük, írja meg nekünk, és kollégánk megválaszolja kérdését.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. elkötelezett ügyfelei és partnerei személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja ügyfelei információs önrendelkezési jogának tiszteletben tartását.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az alábbiakban ismerteti adatkezelési gyakorlatát:

2. A személyes adatok köre, az adatkezelés célja, jogalapja és időtartama

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az alábbiakban ismerteti adatkezelési elveit, bemutatja azokat az elvárásokat, melyeket saját magával mint adatkezelővel szemben megfogalmazott, és betart.

Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

  • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.)
    - a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK 
    rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);
  • 2011. évi CXII. törvény - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (Infotv.);
  • 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);
  • 1997. évi CLV. törvény – a fogyasztóvédelemről (Fgytv.);
  • 1998. évi XIX. törvény – a büntetőeljárásról (Be.);
  • 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);
  • 2001. évi CVIII. törvény – az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (Eker. tv.);
  • 2003. évi C. törvény – az elektronikus hírközlésről (Eht.);
  • 2008. évi XLVIII. törvény – a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (Grt.);
  • 2009. évi XXXVII. törvény – az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról (Evt.);
  • 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.);
  • 2017. évi XC. törvény – a büntetőeljárásról (Be.);
  • 2005. évi CLXIV. törvény – a kereskedelemről (Kertv.);
  • 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet – a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól (Szav. r.);

ÁRUHÁZI ADATKEZELÉSEK

3. Vásárlói adatok

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a vásárlói adatokat ügyviteli rendszerében tárolja elektronikus formában. A papír alapon keletkezett, személyes adatokat tartalmazó dokumentumok az elektronikus rendszerrel párhuzamosan megőrzésre kerülnek a jelen tájékoztató vonatkozó részében jelzett időpontokig.

Az adatkezelés célja: Az ATMA 2005 Oktatási Kft. áruházában történő vásárlás, számla kiállítása, a vásárlók nyilvántartása, egymástól való megkülönböztetése, a vásárlás és fizetés dokumentálása, számviteli kötelezettség teljesítése.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja], illetve a GDPR 6. cikk (1) bek. c) pontja, az adatkezelés ugyanis az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges, tekintettel a Számv. tv. 169. § (2) bekezdésére.

A kezelt személyes adatok típusa: tranzakció száma, dátuma és időpontja, bizonylat tartalma, áfás számla esetén név, cím és adószám, a vásárolt termékek megnevezése,

mennyisége, vételára, fizetési mód.

Az adatkezelés időtartama:

  • a Számv. tv. 169. § (2) bekezdésének megfelelően nyolc év.

Kártyás fizetés esetén a bankkártya és a kártyás fizetési tranzakció adatait a Barion Payment Zrt. (1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20. 2. emelet) kezeli.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a vásárló nem kaphat névre szóló számlát.

Adattovábbítás:

  • bankkártyás fizetés esetén a fizető azonosítója, a tranzakció összege, dátuma, időpontja a Barion Payment Zrt. (1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20. 2. emelet) felé.

Az adattovábbítás jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja].

Adatfeldolgozók:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat
Billingo Technologies Zrt. 1133 Budapest, Árbóc utca 6. I. emelet számlázási rendszer üzemeltetése

Adattovábbítás:

  • Adóalany természetes személy (pl.: egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő) érintett esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (1054 Budapest, Széchenyi u. 2.) felé továbbítottásra kerül:
    • adóalany részére kibocsátott számla (Áfa. tv.169. §) esetén: a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének adószáma, amely alatt mint adófizetésre kötelezettnek a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítették, vagy adószáma, amely alatt az adó alóli mentesség termék Közösségen belüli értékesítését részére teljesítették, vagy adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegye, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették, feltéve, hogy a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön;szolgáltatás igénybevevőjének neve és címe; a számla kibocsátásának kelte; a számla sorszáma, amely a számlát kétséget kizáróan azonosítja; az értékesített termék megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján – az Áfa.tv.-ben alkalmazott vtsz., továbbá mennyisége vagy a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján – az Áfa.tv.-ben alkalmazott TESZOR’15, továbbá mennyisége, feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhető; teljesítés időpontja, előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításának időpontja, ha az eltér a számla kibocsátásának keltétől; pénzügyi képviselő alkalmazása esetében a pénzügyi képviselő neve, címe és adószáma),
    • számlával egy tekintet alá eső okirat (Áfa. tv. 170. §) esetén: az okirat kibocsátásának kelte; az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja; hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja; a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása.
  • Nem adóalany természetes személy (magánszemély) érintett esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (1054 Budapest, Széchenyi u. 2.) felé továbbításra kerül:
    • számla esetén (Áfa. tv.169. § ): a számla kibocsátásának kelte; a számla sorszáma, amely a számlát kétséget kizáróan azonosítja; az értékesített termék megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján – az Áfa.tv.-ben alkalmazott vtsz., továbbá mennyisége vagy a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján – az Áfa.tv.-ben alkalmazott TESZOR’15, továbbá mennyisége, feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhető; teljesítés időpontja, előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításának időpontja, ha az eltér a számla kibocsátásának keltétől;
    • számlával egy tekintet alá eső okirat esetén (Áfa. tv. 170. §): az okirat kibocsátásának kelte; az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja; hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja; a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása.

Az adattovábbítás jogalapja: az adatkezelés az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. c) pontja], az Áfa. tv. 10. melléklet 1., 2. és 4. pontjai alapján.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett részére nem tud számlát kiállítani az adatkezelő.

4. Megrendelés

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. áruházában készleten nem lévő, forgalmazott terméket a vásárlók megrendelhetik.

Az adatkezelés célja: rendelésfelvétel, megrendelések teljesítése, vásárlók kiszolgálása.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja].

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, megszólítás, név, cím, szállítási cím, email cím, telefonszám, vevőszám, hozzájárulás az adatok elektronikus feldolgozásához, hozzájárulás reklám küldéséhez (a jelen tájékoztató 2.26. fejezete).

Az adatkezelés időtartama:

  • a megrendelés elintézésétől vagy törlésétől számított 1 hónap.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a vásárló nem adhat le megrendelést.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. áruházában reklámozott, nem forgalmazott "Denevérpad" terméket a vásárlók megrendelhetik.

Az adatkezelés célja: rendelésfelvétel, megrendelések teljesítése, vásárlók kiszolgálása.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja].

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, megszólítás, név, cím, szállítási cím, email cím, telefonszám, vevőszám, hozzájárulás az adatok elektronikus feldolgozásához, hozzájárulás reklám küldéséhez (a jelen tájékoztató 2.26. fejezete).

Az adatkezelés időtartama:

  • a megrendelés elintézésétől vagy törlésétől számított 1 hónap.

Adattovábbítás:

  • minden adat a "Denevérpad" terméket gyártó és forgalmazó feladatok ellátását végző Bujdák Attilának (3214 Nagyréde, Kossuth L. u. 56.) felé.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a vásárló nem adhat le "Denevérpad" termékre megrendelést.

5. Panasz kezelése

Panasz esetén az ATMA 2005 Oktatási Kft. áruházában jegyzőkönyvet vesznek fel. Az adatkezelés célja: az ATMA 2005 Oktatási Kft. által kínált termékekkel, az általa nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatosan felmerülő panaszok kezelése.

Az adatkezelés jogalapja: a GDPR 6. cikk (1) bek. c) pontja az adatkezelés ugyanis az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges, tekintettel az Fgytv. 17/A. § (5) bekezdésére.

A kezelt személyes adatok típusa: vásárló/fogyasztó neve, címe, telefonszáma, kifogás bejelentésének időpontja, bejelentés módja, az áru megnevezése, azonosítására alkalmas adatok, hiba észlelésének időpontja, jogérvényesítési alap, vásárlói kifogás részletes leírása, vásárlói igény, ennek részletezése, vásárló, áruházi dolgozó aláírása, a jegyzőkönyv kelte.

Az adatkezelés időtartama: termék visszavételéről szóló jegyzőkönyvek esetén a Számv. tv. 169. § (2) bekezdésének megfelelően nyolc év; a panaszról felvett jegyzőkönyvek és az írásbeli panaszokra adott válaszok másolati példányai tekintetében az Fgytv. 17/A. § (7) bekezdése alapján három év.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett nem tudja gyakorolni fogyasztói jogait.

6. Minőségi kifogások kezelése

Minőségi kifogás esetén az ATMA 2005 Oktatási Kft. áruházában vagy a javítószolgálatnál jegyzőkönyvet vesznek fel.

Az adatkezelés célja: az ATMA 2005 Oktatási Kft. által kínált termékekkel, az általa nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatosan felmerülő minőségi kifogások kezelése, a kötelező jótállásról és a szavatossági és jogi igények intézésének eljárási szabályairól szóló rendeleteknek való megfelelés, továbbá a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés elősegítése.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja], illetve a vásárló neve, címe, az áru megnevezése, a vételár, a vásárlás időpontja, a vásárlói kifogás leírása, a kijavítás módja, a szervizlap kiállításának dátuma adatok tekintetében adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bekezdés c) pontja], tekintettel a Szav. r. 4. § (1) bekezdésére. az adatkezelés az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bekezdés c) pontja], tekintettel a Szav. r. 4. § (1) bekezdésére.

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, vásárló/fogyasztó neve, címe, telefonszáma, kifogás bejelentésének időpontja, bejelentés módja, az áru megnevezése, azonosítására alkalmas adatok, hiba észlelésének időpontja, jogérvényesítési alap, vásárlói kifogás részletes leírása, vásárlói igény, ennek részletezése, vásárló, áruházi dolgozó aláírása szerepel és a jegyzőkönyv kelte, javítási igény esetén a szervízlapon felvett adatok.

Az adatkezelés időtartama: a Szav. r. 4. § (6) bekezdése alapján három év.

Javítási igény esetén a szervizlapon felvett adatok: szerviz neve, szerviz címe, szerviz e-mail címe, beszállító/márka, vásárló neve, lakcíme, telefonszáma, e-mail címe, megye, bejelentő neve, bejelentő lakcíme, telefonszáma, e-mail címe, vásárlás időpontja, adott áru megnevezése, átadott tartozékok, vásárlói kifogás (hiba) leírása, a javítás jogcíme, fizetési bizonylat száma, EAN, a termék vásárlótól átvételének időpontja, szervizbe küldés időpontja, a termék vásárlónak történő visszaadásának várható időpontja, szervizbe küldés módja, kiállítás dátuma, vásárló/bejelentő aláírása, áruházi munkatárs aláírása, a szervizből az áruházba visszaérkezés időpontja, vásárló kiértesítésének időpontja, a termék vásárlónak/bejelentőnek történő visszaadása, vásárló/bejelentő aláírása.

A személyes adatok forrása: amennyiben az érintett közvetlenül az ATMA 2005 Oktatási Kft. felé jelzi szavatossági és jótállási igényét, az adatok forrása az érintett fogyasztó; amennyiben az érintett a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál jelzi minőségi kifogását, úgy a Szav. r. 7. § rendelkezései alapján a javítószolgálat értesíti az ATMA 2005 Oktatási Kft.-t a fogyasztói igény elintézéséről.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a vásárló minőségi kifogása kezelésének elmaradása.

7. Ajándékok átvétele

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. által szervezett akciókban részt vevő vásárlók ajándékok átvételére válhatnak jogosulttá.

Az adatkezelés célja: ajándékok átvételének igazolása.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja].

A kezelt személyes adatok típusa: sorszám, az akció időtartama, megnevezése, az ajándék átadás dátuma, az ajándék megnevezése, mennyisége, a kapcsolódó vásárlás blokk/számlaszáma, a vásárló neve, címe, aláírása.

Az adatkezelés időtartama:

  • a Számv. tv. 169. § (2) bekezdése alapján nyolc év.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a vásárló nem veheti át az ajándékot.

8. Talált tárgyak

Az adatkezelés célja: az ATMA 2005 Oktatási Kft. területén talált tárgyak nyilvántartása, a tulajdonos, ill. a megtaláló értesítése.

Az adatkezelés jogalapja: a GDPR 6. cikk (1) bek. c) pontja, az adatkezelés ugyanis az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges, tekintettel a Ptk. 5:54. §-ára.

A kezelt személyes adatok típusa: a találás dátuma, időpontja, a találó személye, a talált tárgy megnevezése, annak ténye, hogy sikerült-e értesíteni a tulajdonost, a raktározás helye, a találó és átadás esetén az átvevő aláírása.

Az adatkezelés időtartama:

  • az adatok törlésre, megsemmisítésre kerülnek a talált tárgy tulajdonos általi átvétele vagy a települési jegyzőnek átadás esetén az átadást követően, értékesítés esetében a találástól számított egy év elteltével.
9. Házhoz szállítás

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. áruházában a vásárlók az ATMA 2005 Oktatási Kft.-n keresztül, vagy önállóan házhozszállítási szolgáltatást rendelhetnek.

A házhozszállítás teljesítése során megvalósított adatkezelés tekintetében a szállítást, összeszerelést nem az ATMA 2005 Oktatási Kft. megrendelése, hanem a vásárló közvetlen megkeresése alapján végző vállalkozások önálló adatkezelőnek minősülnek.

Az adatkezelés célja: szállítási megrendelések teljesítése, vásárlói igények kiszolgálása.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja].

A kezelt személyes adatok típusa: azonosító, dátum, eladó neve, szállítás dátuma, a vásárló neve, telefonszáma, aláírása, szállítási cím, esetlegesen felvitt egyéb információ, az áru neve, EAN kódja, mennyisége és számlaszám, az árukiadás dátuma, a szállító autó rendszáma, az árukiadó és átvevő aláírása, az áruház kódja, a rendelés dátuma, a szállítóval történő egyeztetés ténye, a személy és az időpont megjelölésével, a megrendelt szolgáltatások megnevezése, értéke, az áru adatai, a szállítás címe és a megjegyzésben megadott egyéb adatok.

Az adatkezelés időtartama:

  • a Számv. tv. 169. § (2) bekezdésének megfelelően nyolc év.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett nem tudja igénybe venni a házhoz szállítási szolgáltatást.

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat

GLS General Logistics Systems Hungary Csomag-Logisztikai Kft.

2351 Alsónémedi, GLS Európa u. 2. szállítási szolgáltatás

ELENAWEBSHOP.COM ONLINE ADATKEZELÉSEK

10. Az elenawebshop.com és harmadik fél szervereinek naplózása

A www.elenawebshop.com weblap meglátogatásakor a webszerver automatikusan naplózza a felhasználó tevékenységét.

Az adatkezelés célja: a honlap látogatása során a szolgáltató az utólagos hibakeresés, a szolgáltatások működésének ellenőrzése, a visszaélések megakadályozása érdekében rögzíti a látogatói adatokat.

Az adatkezelés jogalapja: GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontja, ugyanis az adatkezelőnek jogos érdeke fűződik a felhasználók azonosításához, az utólagos hibakereséshez és a visszaélések megakadályozásához.

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, a látogatás dátuma, időpontja, a meglátogatott oldal címe, a felhasználó számítógépének IP címe*, operációs rendszerének és böngészőjének típusa, verziója.

*IP cím: Olyan számsorozat, mellyel a hálózatra fellépő felhasználók eszközei egyértelműen azonosíthatók.

Az adatkezelés időtartama:

  • egy hónap.

Az érintett tiltakozáshoz való joga: az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okból bármikor tiltakozzon személyes adatainak a GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontján alapuló adatkezelés ellen. Ebben az esetben az Adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha az adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival, szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Külső szolgáltatók naplózással kapcsolatos adatkezelése:

A portál html kódja az ATMA 2005 Oktatási Kft.-től független, külső szerverről érkező és külső szerverre mutató hivatkozásokat tartalmaz. A külső szolgáltató szervere közvetlenül a felhasználó számítógépével áll kapcsolatban. Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy e hivatkozások szolgáltatói az ő szerverükre történő közvetlen kapcsolódás, a felhasználó böngészőjével való közvetlen kommunikáció miatt felhasználói adatokat (pl. IP cím, böngésző, operációs rendszer adatai, meglátogatott oldal címe és a látogatás időpontja) képesek gyűjteni.

A felhasználó számára esetlegesen személyre szabott tartalmakat a külső szolgáltató szervere szolgálja ki.

Az adatok külső szolgáltatók szervere általi kezeléséről az alább felsorolt adatkezelők tudnak részletes felvilágosítást nyújtani.

A honlap a felhasználók követése, személyre szabott ajánlások megjelenítése, analitikai mérések elvégzése, remarketing, dinamikus retargeting szolgáltatás, katalógus megjelenítése, valamint az oldalon működő keresőszolgáltatás érdekében kapcsolódik közvetlenül a Hotjar, a Google Analytics, Issuu, Inc., RTB House szervereihez.

Név Adatkezelési tájékoztatója elérhetősége
Hotjar https://www.hotjar.com/privacy/
Google Analytics, Google Ads http://www.google.com/intl/hu/policies/
Issuu https://issuu.com/legal/privacy
RTB House https://www.rtbhouse.com/privacy-center/services-privacy-policy/
Prefixbox Ltd https://www.prefixbox.com/en-us/PrivacyPolicy

A remarketing, dinamikus retargeting szolgáltatók cookie-k használatával jelenítenek meg hirdetéseket a felhasználónak a webhelyet vagy alkalmazást érintő korábbi látogatásai alapján. Az elenawebshop.com honlap felkeresésekor a látogatóknak lehetőségük van hozzájárulásukat adni ezen szolgáltatók által elhelyezni kívánt sütik használatához, vagy a „Beállítások” gombra kattintva lehetőségük van a hozzájárulási preferenciák kezelésére.

Ha a felhasználók Google Analytics böngésző kiegészítőt használják (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/), adataik nem lesznek felhasználhatók a Google Analytics által. Az elenawebshop.com webhelyet felkeresők letilthatják a Google cookie-jainak vagy eszközazonosítóinak használatát a https://adssettings.google.com/authenticated oldalon, illetve a Network Advertising Initiative leiratkozási oldalán (http://optout.networkadvertising.org) más külső szolgáltatók cookie-jait is letilthatják, illetve a felhasználók az eszközeik beállításaiban (https://support.google.com/ads/answer/1660762#mob) is szabályozhatják az eszközazonosítók használatát.

Adatfeldolgozók:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat

UNAS Online Kft.

9400 Sopron, Kőszegi út 14.

honlap üzemeltetése, fejlesztése, online tárhely biztosítása
Techwave Hungary Zrt.

1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6. 1. torony 6. em.

ajánló rendszer üzemeltetése a honlapon

 

11. Az elenawebshop.com saját cookie kezelése

A szolgáltató a testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

Funkciók tekintetében megkülönböztetünk a honlap működéséhez elengedhetetlenül szükséges sütiket, amelyek elhelyezésének jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontja, ugyanis az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek jogos érdeke a honlap üzemeltetése céljából, a honlap működőképességének, alapvető funkcióinak biztosítása, és a számítógépes rendszer biztonsága. A működéshez nem elengedhetetlen sütik kezelsének jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, az érintett hozzájárulása. Ezen sütik céljuk tekintetében lehetnek statisztikai célú (a pillanatnyi működéshez nem szükséges technikai adatokat gyűjtő, a szolgáltatás jövőbeni fejlesztéséhez vagy látogatószám méréshez stb. használt) sütik, valamint marketing célú (követő, hirdetésekhez kapcsolódó stb.) sütik.

Az elenawebshop.com honlap felkeresésekor a látogatóknak lehetőségük van hozzájárulásukat adni a sütik használatához, vagy a „Cookie beállítások” gombra kattintva lehetőségük van a hozzájárulási preferenciák kezelésére. Az egyes sütikről részletes tájékoztatás a „Beállítások” gombra kattintva a „Sütinyilatkozat” fülön érhető el.

A munkamenet lezárultáig érvényes süti csak a böngésző bezárásáig marad a számítógépen. A pontos érvényességi idővel rendelkező (állandó) sütik törlésükig, de legkésőbb érvényességi idejük lejáratáig tárolódnak a számítógépen.

A sütit a felhasználó képes törölni saját számítógépéről, illetve letilthatja böngészőjében a sütik alkalmazását. A sütik kezelésére általában a böngészők Eszközök/Beállítások menüjében az Adatvédelem/Előzmények/Egyéni beállítások menü alatt, cookie, süti vagy nyomkövetés megnevezéssel van lehetőség.

A sütikről az alábbi címen érhető el bővebb információ: http://www.adatvedelmiszakerto.hu/cookie

12. Külső szolgáltatók cookie kezelése az elenawebshop.com honlapon

Egyes szolgáltató partnerek remarketing, harmadik fél által üzemeltetett oldalon személyre szabott reklámok megjelenítése, a felhasználók azonosítása, nyomon követése céljából a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyeznek el és a későbbi internethasználat során olvasnak vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, azon weboldalak tekintetében, amelyeknél a külső szolgáltató cookie-ját használják.

Az elenawebshop.com honlap felkeresésekor webanalitikai rendszere üzemeltetése érdekében a Google Analytics kezel cookie-t (_ga, két év; _gat, 10 perc).

A szolgáltatásuk teljesítése érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, sütit (cookie) helyeznek el az alábbi címen elérhető külső szolgáltatók: creativecdn.com, doubleclick.net, facebook.com, google.com, scarabresearch.com, w55c.net, emarsys.com, hotjar.com.

A www.google.com/analytics általi adatkezelésről a http://www.google.com/intl/hu/policies/ címen kérhető bővebb tájékoztatás.

A "Hogyan használja fel a Google az adatokat, amikor Ön egy partnerünk oldalát vagy alkalmazását használja" című dokumentum az alábbi hivatkozáson érhető el:

http://www.google.com/intl/hu/policies/privacy/partners/

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. igénybe veszi a Google-jelek (Google Signals) szolgáltatását is azon látogatói esetében, akik a Google-nél lévő személyes fiókjukban bekapcsolták a Hirdetések személyre szabása beállítást.

A Google személyre szabott hirdetések megjelenítésével, az összefüggő adatkezelésekkel, és a funkció kikapcsolásával kapcsolatosan az adatkezelő a következő címen nyújt tájékoztatást:

https://support.google.com/ads/answer/2662856?hl=hu

A sütit a felhasználó képes törölni saját számítógépéről, illetve letilthatja böngészőjében a sütik alkalmazását. A sütik kezelésére általában a böngészők Eszközök/Beállítások menüjében az Adatvédelem/Előzmények/Egyéni beállítások menü alatt, cookie, süti vagy nyomkövetés megnevezéssel van lehetőség.

Amennyiben a felhasználó nem kíván remarketing hirdetéseket látni, lehetősége van letiltani a Google cookie-használatát a Google - bejelentkezett fiók esetén elérhető - Hirdetési beállításaiban is.

A sütikről az alábbi címen érhető el bővebb információ:

http://www.adatvedelmiszakerto.hu/cookie

13. Webáruház regisztráció

Az elenawebshop.com honlapon lehetőség nyílik az online vásárlásra. Vásárolni vendégként és regisztrált felhasználóként is lehetséges. Rendszeres vásárlóinknak érdemes regisztrálniuk annak érdekében, hogy ne kelljen minden egyes vásárlás során megadniuk személyes adataikat, és regisztrációs profiljukkal bevásárlólistát tudnak összeállítani, és vásárlásaikat is nyomon tudják követni.

Amennyiben a felhasználó a regisztrációs profillal belépve vásárol, úgy a vásárlással kapcsolatos személyes adatokat a webáruház a regisztrációs adatbázisból nyeri ki.

A vásárlással kapcsolatos adatkezelésről a jelen tájékoztató 14. pontjában olvashat bővebben.

A regisztrációs folyamat során lehetőség van direkt marketing célú megkereséshez is hozzájárulni, azaz az ATMA 2005 Oktatási Kft. e-mail hírlevelére feliratkozni. A hozzájáruló nyilatkozat megadása esetén a tájékoztató 16. pontja szerint is kezeljük az adatait.

Az adatkezelés célja: az Elena Webshop webáruházában történő kényelmesebb vásárlási lehetőség biztosítása, a vásárlók nyilvántartása, egymástól való megkülönböztetése, a vásárlói kapcsolattartás, célzottabb kiszolgálás.

Az adatkezelés jogalapja: GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, az érintett önkéntes hozzájárulása.

A kezelt személyes adatok típusa:

  • regisztráció során megadandó adatok: vezetéknév, keresztnév, e-mail cím, jelszó, jelszó megerősítése, a direkt marketing célú megkereséshez adott hozzájárulás;
  • Facebook fiókkal történő regisztráció esetén név, profilkép és e-mail cím;
  • Google+ fiókkal történő regisztráció esetén vezetéknév, keresztnév és e-mail cím;
  • lehetőség van a következő adatok megadására: számlázási adatok; vásárló típusa (cég/magánszemély); mobilszolgáltató; mobil telefonszám; ország; irányítószám; város; cím, illetve marketing célú adatok megadására: megszólítás, születésnap, névnap, választott áruház, érdeklődési kör, lakóhely típusa;
  • a böngészés során kezelt adatok: azonosítószám, a látogatás dátuma, időpontja, a meglátogatott oldal címe és az azon eltöltött idő, a felhasználó számítógépének IP címe, operációs rendszerének és böngészőjének típusa, verziója, illetve a felhasználók keresései, titulus, név, születési dátum, e-mail cím, jelszó, cím, mobil és vezetékes telefonszám, a vásárlások adatai (dátum, termékek megnevezése, értéke), a direkt marketing célú megkereséshez adott hozzájárulás, arra vonatkozó adat, hogy a felhasználó mikor, milyen kategóriát, terméket böngészett utoljára, illetve, hogy a felhasználó hány hírlevelet nyitott meg, mi volt az utolsó, amit megnyitott, a levelekben hányszor kattintott és azt, hogy aktivitása hogyan viszonyul a többi kontaktéhoz; azonosítószám, dátum, időpont, e-mail cím, név, a direkt marketing célú megkereséshez adott hozzájárulás, valamint a rendszer tárolja a fel- és leiratkozással, az üzenetek küldésével, kézbesítésével és megnyitásával kapcsolatos analitikai adatokat (pl. az események dátuma és időpontja, számítógép IP címe, kézbesíthetetlenség oka.

Az adatkezelés időtartama: 

  • a felhasználói megerősítéssel nem rendelkező regisztrációk során megadott adatok tekintetében 24 óra,
  • amennyiben direkt marketing hozzájárulást adott a felhasználó, úgy az adatok a jelen tájékoztató 14. pontja szerinti határidőig kerülnek megőrzésre,
  • a profiladatok tekintetében az utolsó bejelentkezéstől számított öt év.

Az adatok törlése és módosítása:

  • A felhasználó bármikor jogosult személyes adatai törlését és módosítását kezdeményezni felhasználói fiókjába belépve a „Regisztráció törlése” menüben;
  • vagy az adatkezelő jelen tájékoztató 25. pontjában feltüntetett elérhetőségein.

Elfelejtett jelszó:

  • A felhasználó az „Elfelejtette a jelszavát?” funkció használata esetén e-mailben kap egy linket, melyre kattintva ismerhető meg az új jelszó.

Adatfeldolgozók:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat
UNAS Online Kft. 9400 Sopron, Kőszegi út 14. honlap üzemeltetése, fejlesztése, online tárhely biztosítása
Techwave Hungary Zrt. 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6. 1. torony 6. em. ajánló rendszer üzemeltetése a honlapon

 

14. Vásárlás a webáruházban

Az elenawebshop.com honlapon lehetőség nyílik az online vásárlásra. Vásárolni vendégként és regisztrált felhasználóként is lehetséges.

Amennyiben a jelen tájékoztató 13. pontja szerinti regisztrációs profillal belépve történik a vásárlás, úgy a vásárlással kapcsolatos személyes adatokat a webáruház a regisztrációs adatbázisból nyeri ki.

A vásárlási folyamat során lehetőség van direkt marketing célú megkereséshez is hozzájárulni, azaz az ATMA 2005 Oktatási Kft. e-mail hírlevelére feliratkozni. A hozzájáruló nyilatkozat megadása esetén a tájékoztató 16. pontja szerint is kezeljük az adatait.

Az adatkezelés célja: az Elena Webshop webáruházában történő vásárlás, számla kiállítása, a megrendelések teljesítése, a vásárlás és fizetés dokumentálása, esetleges visszáru ügyintézés, számviteli kötelezettség teljesítése.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja], illetve a vásárlások adatai (dátum, időpont, vásárolt termék, a vásárlás értéke, számlázási cím, szállítási cím, fizetés módja) tekintetében a GDPR 6. cikk (1) bek. c) pontja, tekintettel a Számv. tv. 169. § (2) bekezdésére.

A kezelt személyes adatok típusa: megrendelés azonosítója, szállítási mód (futárszolgálat vagy személyes átvétel), személyes átvétel esetén a kiválasztott áruház, átvétel dátuma, időpontja; kupon kód, ha van, fizetési mód (utánvét, átutalás, bankkártyás fizetés), vezetéknév, keresztnév, megszólítás, e-mail cím, törzsvásárló azonosító, szállítási adatok: név, ország, irányítószám, ország, város, cím, számlázási adatok: a vásárló típusa (cég/magánszemély), mobilszolgáltató, mobil telefonszám, ország, irányítószám, város, cím.

Az adatkezelés időtartama:

  • amennyiben direkt marketing hozzájárulást adott a felhasználó, úgy az adatok a jelen tájékoztató 15. pontja szerinti határidőig kerülnek megőrzésre,
  • a vásárlások adatai tekintetében Számv. tv. 169. § (2) bekezdésének megfelelően nyolc év,
  • egyéb a vásárlás során keletkezett adatok a Ptk. általános elévülési idejéhez igazodva öt évig kerülnek megőrzésre.

Kártyás fizetés esetén a bankkártya és a kártyás fizetési tranzakció adatait a Barion Payment Zrt. (1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20. 2. emelet) kezeli.

Adattovábbítás:

  • bankkártyás fizetési módozat választása esetén a fizető azonosítója, a tranzakció összege, dátuma, időpontja a Barion Payment Zrt. (1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20. 2. emelet) felé;
  • a Barion rendszeren keresztüli bankkártyás vásárlás esetén a vezetéknév, keresztnév, ország, telefonszám, e-mail cím adataim átadásra kerülnek a Barion Payment Zrt. (1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20. 2. emelet), mint adatkezelő részére a tranzakciók teljesítése és visszaigazolása, a felhasználók részére történő ügyfélszolgálati segítségnyújtás, és a felhasználók védelme valamint az adatkezelők jogos érdekében végzett fraud-monitoring (csalás felderítés) céljából;
  • a címzett neve, kiszállítási címe, e-mail címe, telefonszáma, a csomagszám, illetve a fizetendő összeg a szállítási, csomagkézbesítési szolgáltatást nyújtó GLS General Logistics Systems Hungary Csomag-Logisztikai Kft. és Foxpost Zrt. felé,
  • a vásárló e-mail címe és a vásárolt termékek megnevezése arukereso.hu honlapot üzemeltető Online Comparison Shopping Kft.-nek (1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.) a vásárlói vélemények megismerése céljából a Megbízható Bolt Programban való részvételhez.

Az adattovábbítás jogalapjai:

  • GDPR 6. cikk (1) bekezdés b) pontja, az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges a Barion Payment Zrt, a GLS General Logistics Systems Hungary Csomag-Logisztikai Kft., és a Foxpost Zrt. felé történő adattovábbítás esetén,
  • GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja, ugyanis az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek jogos érdeke fűződik a csalások megelőzéséhez a Barion Payment Zrt. felé történő adattovábbítás esetén,
  • a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, az érintett hozzájárulása az Online Comparison Shopping Kft.-nek a vásárlói vélemények megismerése esetén.

Adatfeldolgozók:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat
UNAS Online Kft. 9400 Sopron, Kőszegi út 14. honlap üzemeltetése, fejlesztése, online tárhely biztosítása
Techwave Hungary Zrt. 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6. 1. torony 6. em. ajánló rendszer üzemeltetése a honlapon
Billingo Technologies Zrt. 1133 Budapest, Árbóc utca 6. I. emelet számlázási rendszer üzemeltetése

 

15. Megbízható bolt program

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. elenawebshop.com címen elérhető webáruháza csatlakozott az Árukereső (Online Comparison Shopping Kft. - 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.) által üzemeltetett Megbízható Bolt Programhoz. A program keretében az Árukereső az elenawebshop.com webáruházban vásárlókat e-mail útján keresi meg egy elégedettségi kérdőív kitöltésének céljából.

Az adatkezelés célja: az ATMA 2005 Oktatási Kft. által kínált termékekkel, az általa nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségi felmérés készítése.

Az adatkezelés jogalapja: a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja, ugyanis az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek jogos érdeke fűződik a webáruházában vásárlók véleményének megismeréséhez.

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, a vásárló e-mail címe, az elenawebshop.com webáruházban történt vásárlás ténye.

Az adatkezelés időtartama:

  • öt év.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett nem tudja véleményét, elégedettségét az adatkezelővel közölni.

Adatfeldolgozó:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat
Online Comparison Shopping Kft. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

vásárlói elégedettségi kérdőívek kiküldése, a válaszok feldolgozása

 

16. Hírlevél

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. elektronikus hírlevélben direkt marketing (közvetlen üzletszerzési) üzeneteket küld azok részére, akik ehhez kifejezetten hozzájárultak.

Hozzájáruló nyilatkozatot az ATMA 2005 Oktatási Kft. részére több féle módon lehet adni, például a jelen tájékoztató szerinti 13. illetve 14. pontban foglalt regisztrációs és vásárlási folyamatok során.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a vásárlók, érdeklődők adatait és felhasználói szokásait elemzi annak érdekében, hogy saját és üzletei partnerei reklámjait személyre szabottan közölje felhasználói részére az általuk megadott elérhetőségeken, az elenawebshop.com weboldalon és partnerei weboldalain. Az Elena Webshop követi a felhasználók aktivitását a weboldalon, az Elena Webshop Facebook oldalán, illetve a kiküldött hírlevelekben is. A rendszer a gyűjtött adatok alapján egyedi termékajánlásokat, hirdetéseket jelenít meg a honlapon, valamint a felhasználók által meglátogatott más weboldalakon elhelyezett felületeken.

A felhasználók hozzájárulhatnak kosárban felejtett termékek esetére szóló figyelmeztető üzenet küldéséhez is.

Amennyiben a felhasználó ehhez külön hozzájárul a hírlevél feliratkozás, vagy később hírlevélben történő megkeresés során, az ATMA 2005 Oktatási Kft. a hírlevélre feliratkozók adatait és felhasználói szokásait elemzi annak érdekében, hogy a későbbiekben reklámjait személyre szabottan közölhesse felhasználói részére az általuk megadott elérhetőségeken, az elenawebshop.com weboldalon és partnerei weboldalain. Az erre vonatkozó hozzájárulás a jövőre nézve bármikor visszavonható az info@elenawebshop.com címre küldött e-mailben, vagy a hírlevek láblécében a leiratkozás linkre katintva. A marketing célból történő szegmentált adatgyűjtés a GDPR 4. cikk 4. pontja szerinti profilalkotásnak minősül. A profilalkotás során alkalmazott logika: a felhasználók által önkéntesen megadott, illetve a rendszerek által mért megnyitási, kattintási és vásárlási adatok alapján profilalkotás történik, mely információk alapján képesek vagyunk a fogyasztók részére célzott tartalmakat küldeni. A profilalkotás érintettre gyakorolt hatása: az érintettek tevékenysége alapján kialakított személyre szóló marketing üzenetek küldése.

Az adatkezelés célja: gazdasági reklámot is tartalmazó e-mail hírlevelek küldése az érdeklődők részére, a hírlevelek személyre szabása, tájékoztatás az aktuális információkról, akciókról, direkt marketing tartalmú megkeresések, a kiküldésre kerülő üzenetekben mutatott aktivitás (pl. megnyitás, kattintás) nyomon követése, és a nyomon követés adatainak felhasználásával személyre szóló ajánlatok készítése, kapcsolattartás, az adatkezelő saját és partnerei üzleti ajánlatainak továbbítása, valamint harmadik fél reklámját is tartalmazó személyre szabott hirdetések saját vagy partner oldalon való megjelenítése.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett önkéntes hozzájárulása [GDPR 6. cikk (1) bek. a) pont].

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, a látogatás dátuma, időpontja, a meglátogatott oldal címe és az azon eltöltött idő, a felhasználó számítógépének IP címe, operációs rendszerének és böngészőjének típusa, verziója, illetve a felhasználók keresései, titulus, név, születési dátum, e-mail cím, jelszó, cím, választott áruház, mobil és vezetékes telefonszám, a vásárlások adatai (dátum, termékek megnevezése, értéke), a direkt marketing célú megkereséshez adott hozzájárulás, arra vonatkozó adat, hogy a felhasználó mikor, milyen kategóriát, terméket böngészett utoljára, illetve, hogy a felhasználó hány hírlevelet nyitott meg, mi volt az utolsó, amit megnyitott, a levelekben hányszor kattintott és azt, hogy aktivitása hogyan viszonyul a többi kontaktéhoz; azonosítószám, dátum, időpont, email cím, név, a direkt marketing célú megkereséshez adott hozzájárulás, valamint a rendszer tárolja a fel- és leiratkozással, az üzenetek küldésével, kézbesítésével és megnyitásával kapcsolatos analitikai adatokat (pl. az események dátuma és időpontja, számítógép IP címe, kézbesíthetetlenség oka).

Az adatkezelés időtartama:

  • a felhasználó hozzájárulásának visszavonásáig, de legfeljebb
  • a felhasználó utolsó hírlevél megnyitástól, adatfrissítéstől számított 24 hónap,
  • a kosárba helyezett, de nem törölt és meg nem vásárolt termékek az érintett rendelkezése szerinti ideig, de legfeljebb hat hónapig kerülnek megőrzésre.

Vásárlói rendelkezés hiányában a kosáradatok egy hónap elteltével törlésre kerülnek.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett nem értesül az adatkezelő és partnerei ajánlatairól.

A direkt marketing üzenetek továbbításához adott hozzájárulás visszavonását és a személyes adatok törlését vagy módosítását az alábbi elérhetőségeken lehet kérni:

  • az elenawebshop.com honlapon a felhasználói profilba belépve,
  • e-mail útján az info@elenawebshop.com címen, továbbá
  • postai úton az ATMA 2005 Oktatási Kft. 1137 Budapest, Szent István körút 18. Fsz. 1. címén.

Adatfeldolgozók:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat
UNAS Online Kft. 9400 Sopron, Kőszegi út 14. honlap üzemeltetése, fejlesztése, online tárhely biztosítása, hírlevél regisztrációk gyűjtése, hírlevélküldő rendszer szolgáltatása

 

17. Vélemény

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. webáruházában minden termék adatlapján megtalálható a bejelentkezett felhasználók számára elérhető „Vélemények” funkció. Vélemény adása során az írásban (termék választásának oka, előnyei, hátrányai), illetve 1-5 skálán adott számszerű véleménnyel együtt az értékelő monogramja kerül nyilvánosságra hozatalra a honlapon. Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy az értékelés során a szabad szöveges mezőkben se adjanak meg személyes adatot. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. nem kívánja az értékelőket semmilyen formában azonosítani, így az ezen a fórumon nyilvánosságra hozatallal megvalósított adatkezelésekért nem felel.

A felhasználóknak lehetőségük van monogramjuk nyilvánosságra hozatala nélkül is értékelést adni.

18. Termékértesítő, készleten nem lévő termék

Az elenawebshop.com webáruház látogatásakor a felhasználóknak lehetőségük van e-mail címük megadásával értesítést kérni arról, ha az adott termék ára alacsonyabb lesz, illetve ha a vásárló olyan terméket kíván megvásárolni, mely nincsen készleten, az Elena Webshop szállítói megrendelést vesz fel rá, majd az áru beérkezése, összekészítése után a szállítás időpontja érdekében telefonon egyeztet a vevővel.

Az adatkezelés célja: értesítés a termék alacsonyabb áráról, illetve készleten nem lévő termék elérhetőségéről.

Az adatkezelés jogalapja: az adatkezelés a szerződés teljesítéséhez szükséges [GDPR 6. cikk (1) bek. b) pontja].

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, dátum, időpont, név, telefonszám, a keresett termék adatai.

Az adatkezelés időtartama:

  • egy év.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett nem veheti igénybe a termékértesítő és készleten nem lévő termék megrendelése szolgáltatásokat.

19. Nyereményjátékok

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. további, jelen tájékoztatóban nem szereplő nyereményjátékai lebonyolítása során megvalósított adatkezelések tekintetében az érintett játékok szabályzatai, adatkezelési tájékoztatói az irányadók.

Amennyiben a nyereményjáték során a részt vevő hozzájárulását adja reklám célú üzenetek küldéséhez, úgy ezen adatkezelésre a jelen tájékoztató 16. pontja vonatkozik.

20. Nyereményjáték a Facebook-on

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a https://www.facebook.com/elenawebshop címen szervez és bonyolít le nyereményjátékot.

A https://www.facebook.com/elenawebshop oldalon megvalósított statisztikai célú adatkezelés az ATMA 2005 Oktatási Kft. és a Facebook Ireland Ltd. (4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, D2 Dublin Írország) közös adatkezelése. A közös adatkezelési megállapodás részleteiről a Facebook Oldalelemzések funkció adatkezelői függeléke ad részletes tájékoztatást.

Az adatkezelés célja: az ATMA 2005 Oktatási Kft. által a https://www.facebook.com/elenawebshop címen elérhető oldalon szervezett nyereményjátékon való részvétel, termékek tesztelése, értékelése, nyertesek sorsolása, értesítése, nyilvánosságra hozatal, számviteli kötelezettség teljesítése, gazdasági reklámot is tartalmazó e-mail hírlevelek küldése az érdeklődők részére, tájékoztatás az aktuális információkról, akciókról, ösztönzés a jelen tájékoztató 2.26 pontja szerinti hírlevél szolgáltatásra történő feliratkozásra, kapcsolattartás.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett önkéntes hozzájárulása [GDPR 6. cikk (1) bek. a) pont] és a GDPR 6. cikk (1) bek. c) pontja, az adatkezelés ugyanis az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges, tekintettel a Számv. tv. 169. § (2) bekezdésére.

A kezelt személyes adatok típusa: azonosítószám, név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, az átvett eszköz neve, típusa, cikkszáma, dátum, aláírás a szöveges értékelésben megadott egyéb személyes adatok, a nyertesek aláírása, a játékos fényképe és a regisztrációkor tett jognyilatkozatok.

Az adatok törlésének határideje:

  • a felhasználó hozzájárulásának visszavonásáig, de legfeljebb
  • a tesztelésre jelentkező, de nem kiválasztott játékosok adatai a kiválasztást követően haladéktalanul törlésre kerülnek,
  • az átvételi elismervények pedig a Számv. tv. 169. § (2) bekezdésének megfelelően nyolc évig kerülnek megőrzésre.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett nem vehet részt az ATMA 2005 Oktatási Kft. nyereményjátékain.

Nyilvánosságra hozatal:

Adatfeldolgozók:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat
UNAS Online Kft. 9400 Sopron, Kőszegi út 14. honlap üzemeltetése, fejlesztése, online tárhely biztosítása

A Facebook Ireland Ltd.-vel kötött közös adatkezelői megállapodás kivonata:

Az Oldalelemzések funkció összesített adatokat jelenít meg, amelyek segítségével átlátható, hogyan használják a rajongói oldalt az emberek.
A Facebook Ireland Limited („Facebook Ireland”) és az ATMA 2005 Oktatási Kft. együttes adatkezelők az elemzési adatok kezelése tekintetében. Az Oldalelemzések függeléke határozza meg a Facebook relatív felelősségét és az ATMA 2005 Oktatási Kft. relatív felelősségét az elemzési adatok kezelése kapcsán.

A Facebook Ireland vállalja az elsődleges felelősséget a GDPR értelmében az elemzési adatok kezeléséért, valamint hogy a GDPR-ben előírt minden vonatkozó kötelezettséget betart az elemzési adatok kezelése kapcsán (korlátozás nélkül ideértve a GDPR 12. és 13., 15–22. és 32–34. cikkét). A Facebook Ireland ezenkívül minden érintettnek elérhetővé teszi az Oldalelemzések függelékének kivonatát.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. biztosítja, hogy a GDPR értelmében megfelelő jogalappal rendelkezzen az elemzési adatok kezelésére, azonosítsa az oldal adatkezelőjét, és hogy betartson minden egyéb vonatkozó jogi kötelezettséget.

A Facebook Ireland hozhat és alkalmazhat döntéseket az elemzési adatok kezeléséről. A Facebook Ireland saját belátása szerint dönthet arról, hogyan tartja be az Oldalelemzések függeléke értelmében fennálló kötelezettségeit. Az EU-ban a Facebook Ireland a fő szerv, amely az elemzési adatok kezelését végzi minden adatkezelő nevében. Az adatkezelés kapcsán a fő felügyeleti szerv Írország adatvédelmi hivatala.

A Facebook Ireland egyedüli felelőssége a személyes adatok kezelése az Oldalelemzések funkció kapcsán, kivéve az Oldalelemzések függelékének hatókörébe tartozó adatokat. Az Oldalelemzések függeléke nem biztosít az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek jogot, hogy kikérje a Facebook-felhasználók személyes adatait, amelyeket a Facebook-termékek kapcsán kezel a Facebook Ireland, ideértve az oldalelemzési adatokat.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az adatvédelmi megkeresések teljesítése során a Facebook Ireland nevében nem járhat el, és nem adhat választ.

Az Oldalelemzések függeléke kapcsán vagy belőle fakadóan fennálló minden jogigény, kereset és jogvita rendezése kizárólag Írország bíróságai előtt történhet, visszavonhatatlanul aláveti magát az ír bíróságok joghatóságának az ilyen jogigénnyel kapcsolatos eljárás tekintetében, és az Oldalelemzések függeléke kapcsán Írország jogszabályai az irányadók.

Vagyonvédelem

21. Elektronikus megfigyelő- és rögzítőrendszer

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. székhelyén elektronikus megfigyelő- és rögzítőrendszer működik, melynek részeként kamerák kerültek elhelyezésre a bejárathoz, az áruátvétel területére, illetve a közlekedő folyosóra irányítva.

Az adatkezelés célja: a vagyon védelme érdekében a jogsértések megelőzése, észlelése, az elkövető tettenérése, valamint a jogsértések bizonyítása.

Az adatkezelés jogalapja: a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja, ugyanis az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek jogos érdeke fűződik a vagyonvédelemhez.

A kezelt személyes adatok típusa: az ATMA 2005 Oktatási Kft. területére belépő, valamint a árut átvevő személyeknek a képfelvételeken látszódó arcképmása és egyéb, a megfigyelőrendszer által rögzített személyes adatai.

Az adatkezelés időtartama:

  • felhasználás hiányában tizenöt nap.

Az adatok tárolásával kapcsolatos információk: a felvételeket az áruházakban található szervereken, fokozott adatbiztonsági intézkedések mellett tároljuk, így biztosított, hogy illetéktelen személyek ne tekinthessék meg és másolhassák ki a felvételeket.

A kamerák aktuális képének megtekintésére jogosult: kizárólag az ATMA 2005 Oktatási Kft. a jelen tájékoztatóban megjelölt adatkezelési célok megvalósulása érdekében. 

A felvételek megtekintésére jogosult: az ATMA 2005 Oktatási Kft. vezetője jogosult, a jelen tájékoztatóban megjelölt adatkezelési célok megvalósulása érdekében.

A felvételek adathordozóra rögzítésére jogosult: az ATMA 2005 Oktatási Kft. vezetője jogosult, a jelen tájékoztatóban megjelölt adatkezelési célok megvalósulása érdekében.

Naplózás: a rögzített felvételekbe történő betekintéseket és adathordozóra rögzítéseket az azt végző személy nevével, az adatok megismerésének okával és időpontjával jegyzőkönyvben rögzíti az ATMA 2005 Oktatási Kft.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. által üzemeltetett kamerás megfigyelő- és rögzítőrendszer tárolt felvételeibe kizárólag a vagyon sérelmére elkövetett jogsértések bizonyítása és az elkövető azonosítása érdekében tekinthetnek be az arra jogosultsággal rendelkező személyek.

Adattovábbítás:

  • szabálysértési vagy büntetőeljárás esetén az azokat lefolytató hatóságok, bíróságok felé a kamerarendszer által készített, releváns információt tartalmazó felvételek.

Az adattovábbítás jogalapja: a GDPR 6. cikk (1) bek. c) pontja, tekintettel az alábbi nemzeti jogszabályokra: a Be. 261. § (1) bekezdése, 308. § (2) bekezdésének a) pontja és a 376. § (2) és (3) bekezdései, valamint az Sztv.75. § (1) bekezdésének a) pontja és 78. § (3) bekezdése.

Az érintett jogai:

Az érintett jogosult, hogy a rá vonatkozó személyes adatok kezelésével összefüggően tájékoztatást kapjon, kérheti a rá vonatkozó - az adatkezelés jellegzetességeiből adódóan a felvétellel összefüggésben rögzített egyes - adatok (dátum, időpont) helyesbítését.

Az érintett kérheti kezelt személyes adatai törlését, az adatkezelés korlátozását, valamint élhet adathordozási-, és tiltakozási jogával az adatkezelőnél.

Az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és az adatkezelésre vonatkozó információkhoz hozzáférést kapjon a felvétel másolatának kiadása formájában. Az érintett csak olyan felvételről kaphat másolatot, amin más személy nem, vagy csak felismerhetetlen módon szerepel. Ha a fentiek nem teljesíthetők, az adatkezelő biztosítja az érintett számára, hogy megtekinthesse az őt (is) tartalmazó felvételt.

22. Az ATMA 2005 Oktatási Kft. ügyféllevelezése

Amennyiben megkeresné Társaságunkat, a jelen tájékoztatóban megadott, illetve a honlapon elhelyezett elérhetőségeken, valamint a Vevőszolgálat menüpontban található űrlap segítségével léphet kapcsolatba az adatkezelővel.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. minden hozzá beérkezett e-mailt a küldő nevével, e-mail címével, a dátum, időpont adatokkal és más, az üzenetben megadott egyéb személyes adatokkal együtt az adatközléstől számított legfeljebb öt év elteltével töröl.

Az adatkezelés célja: az ügyfél és az adatkezelő jogainak érvényesítése, az utólagos bizonyíthatóság.

Az adatkezelés jogalapja: a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja, ugyanis az ATMA 2005 Oktatási Kft.-nek jogos érdeke fűződik jogainak érvényesítéséhez, az utólagos bizonyíthatósághoz.

A kezelt személyes adatok típusa: ügyfél neve, e-mail címe/telefonszáma, a dátum, időpont és más, az üzenetben megadott egyéb személyes adatok.

Az adatok törlésének határideje: öt év.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az ügyfél nem tudja felvenni a kapcsolatot az ATMA 2005 Oktatási Kft.-vel.

Az érintett tiltakozáshoz való joga: az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okból bármikor tiltakozzon személyes adatainak a GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontján alapuló adatkezelés ellen. Ebben az esetben az Adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha az adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival, szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Adatfeldolgozók:

Név Székhely Adatfeldolgozói feladat
UNAS Online Kft. 9400 Sopron, Kőszegi út 14. honlap üzemeltetése, fejlesztése, online tárhely biztosítása

23. Partner kapcsolattartói adatkezelés

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. partnerei, beszállítói kapcsolattartóinak adatait üzleti értesítés, kapcsolattartás céljából kezeli.

Az adatkezelés célja: az ATMA 2005 Oktatási Kft. partnereivel, beszállítóival való kapcsolattartás, üzleti célú értesítések küldése, az üzleti együttműködés elősegítése szerződés teljesítése céljából, a szerződő partnerek érdekében.

Az adatkezelés jogalapja: GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja, mivel az ATMA 2005 Oktatási Kft. jogos érdeke a partnereivel történő üzleti kapcsolattartás.

A kezelt személyes adatok típusa: név, e-mail cím, telefonszám, beosztás, munkahely, a partnercéggel kötött szerződés teljesítésével összefüggő egyéb információk.

Az adatok kezelésének időtartama:

  • a kapcsolattartó adott munkakörben történő foglalkoztatásáig, vagy az üzleti kapcsolat lezárásáig.

Egyéb adatkezelések

E tájékoztatóban fel nem sorolt adatkezelésekről az adat felvételekor adunk tájékoztatást.

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a bíróság, az ügyész, a nyomozó hatóság, a szabálysértési hatóság, a közigazgatási hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, illetőleg jogszabály felhatalmazása alapján más szervek tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett megkereshetik az adatkezelőt.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a hatóságok részére - amennyiben a hatóság a pontos célt és az adatok körét megjelölte - személyes adatot csak annyit és olyan mértékben ad ki, amely a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges.

24. A személyes adatok tárolásának módja, az adatkezelés biztonsága

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. és adatfeldolgozói a technológia állása és a megvalósítás költségei, továbbá az adatkezelés jellege, hatóköre, körülményei és céljai, valamint a természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett, változó valószínűségű és súlyosságú kockázat figyelembevételével megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy a kockázat mértékének megfelelő szintű adatbiztonságot garantálják.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a személyes adatok kezeléséhez a szolgáltatás nyújtása során alkalmazott informatikai eszközöket úgy választja meg és üzemelteti, hogy a kezelt adat:

  1. az arra feljogosítottak számára hozzáférhető (rendelkezésre állás);
  2. hitelessége és hitelesítése biztosított (adatkezelés hitelessége);
  3. változatlansága igazolható (adatintegritás);
  4. a jogosulatlan hozzáférés ellen védett (adat bizalmassága) legyen.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés, sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a különböző nyilvántartásaiban elektronikusan kezelt adatállományok védelme érdekében megfelelő technikai megoldással biztosítja, hogy a tárolt adatok - kivéve, ha azt törvény lehetővé teszi - közvetlenül ne legyenek összekapcsolhatók és az érintetthez rendelhetők.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a technika mindenkori fejlettségére tekintettel olyan műszaki, szervezési és szervezeti intézkedésekkel gondoskodik az adatkezelés biztonságának védelméről, amely az adatkezeléssel kapcsolatban jelentkező kockázatoknak megfelelő védelmi szintet nyújt.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az adatkezelés során megőrzi:

  1. a titkosságot: megvédi az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult;
  2. a sértetlenséget: megvédi az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét;
  3. a rendelkezésre állást: gondoskodik arról, hogy amikor a jogosult használónak szüksége van rá, valóban hozzá tudjon férni a kívánt információhoz, és rendelkezésre álljanak az ezzel kapcsolatos eszközök.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. és partnereinek informatikai rendszere és hálózata egyaránt védett a számítógéppel támogatott csalás, kémkedés, szabotázs, vandalizmus, tűz és árvíz, továbbá a számítógépvírusok, a számítógépes betörések és a szolgálatmegtagadásra vezető támadások ellen. Az üzemeltető a biztonságról szerverszintű és alkalmazásszintű védelmi eljárásokkal gondoskodik.

Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy az interneten továbbított elektronikus üzenetek, protokolltól (e-mail, web, ftp, stb.) függetlenül sérülékenyek az olyan hálózati fenyegetésekkel szemben, amelyek tisztességtelen tevékenységre, szerződés vitatására, vagy az információ felfedésére, módosítására vezetnek. Az ilyen fenyegetésektől megvédendő, az adatkezelő megtesz minden tőle elvárható óvintézkedést. A rendszereket megfigyeli annak érdekében, hogy minden biztonsági eltérést rögzíthessen, és bizonyítékkal szolgálhasson minden biztonsági esemény esetében. A rendszermegfigyelés ezen kívül lehetővé teszi az alkalmazott óvintézkedések hatékonyságának ellenőrzését is.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. mint adatkezelő nyilvántartja az esetleges adatvédelmi incidenseket, feltüntetve az adatvédelmi incidenshez kapcsolódó tényeket, annak hatásait és az orvoslására tett intézkedéseket.

Az esetleges adatvédelmi incidenst az ATMA 2005 Oktatási Kft. késedelem nélkül, és ha lehetséges, legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, bejelenti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, kivéve, ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve.

25. Az adatkezelő adatai, elérhetősége

Név: ATMA 2005 Oktatási Kft.

Székhely: 1137 Budapest, Szent István körút 18. Fsz. 1.

Cégjegyzékszám: 01-09-736266

A bejegyző bíróság megnevezése: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Adószám: 13458788-2-41

Telefonszám: +36 30 298 3788

E-mail: info@elenawebshop.com

26. Érintetti jogok, jogorvoslati lehetőségek

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a kötelező adatkezelések kivételével - törlését, visszavonását, az adatkezelés korlátozását valamint élhet adathordozási-, és tiltakozási jogával az adat felvételénél jelzett módon, az adatkezelő fenti elérhetőségein, illetve ügyfélszolgálata útján.

Tájékoztatáshoz való jog:

Az érintett kérelmére az ATMA 2005 Oktatási Kft. megfelelő intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy az érintettek részére a személyes adatok kezelésére vonatkozó, a GDPR 13. és a 14. cikkben említett valamennyi információt és a 15–22. és 34. cikk szerinti minden egyes tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva nyújtsa.

Az érintett hozzáféréshez való joga:

Az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon: az adatkezelés céljai; az érintett személyes adatok kategóriái; azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket; a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama; a helyesbítés, törlés vagy adatkezelés korlátozásának és a tiltakozás joga; a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga; az adatforrásokra vonatkozó információ; az automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár. Személyes adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére történő továbbítása esetén az érintett jogosult arra, hogy tájékoztatást kapjon a továbbításra vonatkozó megfelelő garanciákról.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, ésszerű mértékű díjat számíthat fel. Az érintett kérésére az információkat az ATMA 2005 Oktatási Kft. elektronikus formában szolgáltatja.

A tájékozódáshoz való jog írásban a Bevezetésben, illetve a 4. pontban megjelölt elérhetőségeken keresztül gyakorolható.

Az érintett részére kérésére - személyazonosságának hitelt érdemlő igazolása és beazonosítását követően - szóban is adható tájékoztatás.

Helyesbítés joga:

Az érintett kérheti az ATMA 2005 Oktatási Kft. által kezelt, rá vonatkozó pontatlan személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

Törléshez való jog:

Az érintett az alábbi indokok valamelyikének fennállása esetén jogosult arra, hogy kérésére az ATMA 2005 Oktatási Kft. indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat:

  1. személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;
  2. az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;
  3. az érintett tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre;
  4. a személyes adatokat jogellenesen kezelték;
  5. a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;
  6. a személyes adatok gyűjtésére információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.

Az adatok törlése nem kezdeményezhető, ha az adatkezelés szükséges: a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából; a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából; a népegészségügy területét érintő, vagy archiválási, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, közérdek alapján; vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

Az adatkezelés korlátozásához való jog:

Az érintett kérésére az ATMA 2005 Oktatási Kft. korlátozza az adatkezelést, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

  1. az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, a személyes adatok pontosságának ellenőrzését;
  2. az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
  3. az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
  4. az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, a személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez  vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. az érintettet az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.

Adathordozáshoz való jog:

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, és ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa.

Tiltakozás joga:

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges adatkezelés, vagy az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges kezelése ellen, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is.

Tiltakozás esetén az adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha azt olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, az érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen, ideértve a profilalkotást is, amennyiben az a közvetlen üzletszerzéshez kapcsolódik.

A személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése elleni tiltakozás esetén az adatokat e célból az ATMA 2005 Oktatási Kft. nem kezeli.

Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, ideértve a profilalkotást:

Az érintett jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen - ideértve a profilalkotást is - alapuló döntés hatálya, amely rá nézve joghatással járna vagy őt hasonlóképpen jelentős mértékben érintené.

Nem alkalmazható a fenti jogosultság, ha az adatkezelés

  1. az érintett és az adatkezelő közötti szerződés megkötése vagy teljesítése érdekében szükséges;
  2. meghozatalát az adatkezelőre alkalmazandó olyan uniós vagy tagállami jog teszi lehetővé, amely az érintett jogainak és szabadságainak, valamint jogos érdekeinek védelmét szolgáló megfelelő intézkedéseket is megállapít; vagy
  3. az érintett kifejezett hozzájárulásán alapul.

Visszavonás joga:

Az érintett jogosult arra, hogy hozzájárulását bármikor visszavonja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.

Eljárási szabályok:

Az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet a GDPR 15–22. cikk szerintikérelem nyomán hozott intézkedésekről. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható.

A határidő meghosszabbításáról az adatkezelő a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatás elektronikus úton kerül megadásra, kivéve, ha az érintett azt másként kéri.

Ha az adatkezelő nem tesz intézkedéseket az érintett kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy az érintett panaszt nyújthat be valamely felügyeleti hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

Az ATMA 2005 Oktatási Kft. a kért információkat és tájékoztatást díjmentesen biztosítja. Ha az érintett kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy - különösen ismétlődő jellege miatt - túlzó, az adatkezelő, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre észszerű díjat számolhat fel, vagy megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést.

Az adatkezelő minden olyan címzettet tájékoztat az általa végzett valamennyi helyesbítésről, törlésről vagy adatkezelés-korlátozásról, akivel, illetve amellyel a személyes adatot közölték, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényel. Az érintettet kérésére az adatkezelő tájékoztatja e címzettekről.

Az adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, észszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, az információk elektronikus formátumban kerülnek rendelkezésre bocsátásra, kivéve, ha az érintett másként kéri.

Kártérítés és sérelemdíj:

Minden olyan személy, aki az adatvédelmi rendelet megsértésének eredményeként vagyoni vagy nem vagyoni kárt szenvedett, az elszenvedett kárért az adatkezelőtől vagy az adatfeldolgozótól kártérítésre jogosult. Az adatfeldolgozó csak abban az esetben tartozik felelősséggel az adatkezelés által okozott károkért, ha nem tartotta be a jogszabályban meghatározott, kifejezetten az adatfeldolgozókat terhelő kötelezettségeket, vagy ha az adatkezelő jogszerű utasításait figyelmen kívül hagyta vagy azokkal ellentétesen járt el.

Ha több adatkezelő vagy több adatfeldolgozó vagy mind az adatkezelő mind az adatfeldolgozó érintett ugyanabban az adatkezelésben, és felelősséggel tartozik az adatkezelés által okozott károkért, minden egyes adatkezelő vagy adatfeldolgozó egyetemleges felelősséggel tartozik a teljes kárért.

Az adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt előidéző eseményért őt semmilyen módon nem terheli felelősség.

Bírósághoz fordulás joga:

Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen (az érintett választása szerint az alperes székhelye vagy az érintett lakóhelye szerint illetékes) bírósághoz fordulhat.

A bíróság az ügyben soron kívül jár el. A személyes adatok védelmével összefüggésével kapcsolatosan indított per illetékmentes.

Adatvédelmi hatósági eljárás:

Panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni:

Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.

Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5.